Main menu

header

1003 8 2de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Una dintre cele mai apreciate leguminoase consumate în timpul verii este fasolea verde. Versatil gastronomic și foarte nutritiv, acest aliment generează și o serie de beneficii importante pentru organism.

Bogate în fibre

Consumată ca garnitură sau singură, fasolea verde este una dintre cele mai benefice legume pentru organismul uman, întrucât are un conținut scăzut de calorii și, în schimb, un tablou extins de nutrienți. În primul rând, această leguminoasă aduce organismului fibre, care îmbunătățesc tranzitul intestinal, combat constipația și scad colesterolul. În plus, fibrele alimentare sunt binecunoscute pentru capacitatea de a prelungi sațietatea, ceea ce face din fasolea verde un aliat în procesul de slăbire. De asemenea, culoarea galbenă a păstăilor de fasole vine de la flavonoide, substanțe cu efecte antiinflamatoare și antioxidante, iar culoarea verde de la conținutul mare de clorofilă cu acțiune depurativă și antitoxică. În aceste condiții, mai multe studii au pus pe seama consumului de fasole păstăi un efect de excepție - scăderea riscului de cancer esofagian și de stomac. 

Sprijină transportul oxigenului la organe

Mai multe cercetări au asociat consumul de fasole verde cu o densitate osoasă mai bună la adulți. În cazul păstăilor de fasole, cercetătorii au observat, în cadrul unor studii pe animale de laborator, reducerea descompunerii osoase. De asemenea, fasolea verde este o excelentă sursă de magneziu pentru femei, mineralul îmbunătățind metabolismul energetic, acțiunea enzimatică, transmiterea impulsurilor nervoase, contracția musculară și funcționarea sistemului imunitar. Pe de altă parte, păstăile de fasole aduc organismului bărbaților fier, necesar pentru transportul oxigenului la organe și țesuturi și formarea globulelor roșii. De asemenea, această leguminoasă este o sursă de folat, implicat în producerea tuturor celulelor din corp, care joacă un rol esențial în producerea materialului genetic, în funcționarea sistemului nervos și a celui imunitar, în vindecarea rănilor și este foarte important în perioadele de dezvoltare a fătului.

Prin conținutul de mangan, fasolea verde previne daunele cauzate de radicalii liberi