de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Foarte iubite în Japonia, dar nu numai, acrișoare și parfumate, merișoarele-de-munte sunt astăzi considerate superfructe, datorită descoperirilor oamenilor de știință, care au identificat în aceste roade sălbatice ale naturii compuși cu beneficii impresionante pentru sănătate.
Încetinesc progresia aterosclerozei
Din punct de vedere nutrițional, merișoarele-de-munte sunt în primul rând faimoase pentru conținutul de antioxidanți. Concret, potrivit rezultatelor cercetărilor, doar o porție din aceste delicioase fructe, care pot fi consumate proaspete sau congelate, furnizează 139% din doza zilnică de referință pentru mangan, un mineral care este o componentă a uneia dintre principalele enzime antioxidante ale corpului - superoxidul dismutază. De asemenea, merișoarele-de-munte oferă vitaminele E și C, ambele cu acțiune de antioxidanți. Acestora li se adaugă antociani, quercetină și alte flavonoide, iar toate acestea sunt de natură să protejeze celulele de daunele produse de radicalii liberi și să diminueze stresul oxidativ, a cărui acumulare poate genera boli cronice grave. De exemplu, merișoarele-de-munte sunt creditate cu proprietatea de a reduce riscul de hipertensiune arterială și de boli cardiovasculare în general. Mai exact, studiile au arătat că aceste fructe pot ajuta la relaxarea arterelor inimii, sprijină fluxul sangvin, încetinesc progresia aterosclerozei și scad nivelul trigliceridelor.
Utile în boala hepatică grasă nealcoolică
Potrivit rezultatelor unor studii pe animale de laborator, merișoarele-de-munte au capacitatea de a scădea inflamațiile la nivel intestinal și de a promova creșterea unui tip de bacterii benefice - Akkermansia muciniphila, care mențin sănătatea mucoasei intestinale. În același timp, aceste fructe țin la distanță și alte afecțiuni, cum ar fi boala hepatică grasă nealcoolică și demența, menținând, în același timp, buna funcționare a creierului. Pe de altă parte, în dreptul merișoarelor-de-munte, experții consemnează aportul la susținerea funcției renale, acțiune confirmată de o serie de cercetări pe animale de laborator, care au evidențiat faptul că hrănirea acestora cu doar 1 ml suc de fructe pe zi, timp de trei săptămâni, a protejat rinichii de leziuni, oamenii de știință punând acest efect pe seama aportului de antocianine din merișoarele-de-munte.
Mai multe studii au relevat faptul că extractul de merișoare-de-munte poate proteja celulele retinei de efectele nocive ale luminii albastre și razelor ultraviolete
Prelungesc saţietatea
Numeroase cercetări - în eprubetă, pe animale de laborator și pe voluntari umani - au demonstrat capacitatea merișoarelor-de-munte, în special sub formă de extract-pulbere, de a ajuta la controlul zahărului din sânge. Concret, consumul unui iaurt cu 40 de grame de pudră de fructe a generat o scădere a vârfului de insulină cu 17 pro- cente. Oamenii de știință sugerează, în baza acestor rezultate, că merișoarele-de-munte pot regla menținerea capacității de răspuns a organismului la insulină, reducând astfel riscul de diabet de tip II. În plus, cu doar 54 de calorii la fiecare 100 de grame și cu un conținut semnificativ de fibre, merișoarele-de-munte prelungesc sațietatea și sunt aliați ai menținerii unei greutăți optime pe termen lung.