Main menu

header

1004 9 1de Georgiana Mihalcea

Mărul lupului (Aristolochia clematitis) este o plantă medicinală cunoscută și utilizată de secole în medicina tradițională, în special în Europa și Asia. Extractele din plantă sunt utilizate pentru a ameliora inflamațiile pielii, durerile articulare și afecțiunile reumatice. Datorită acidului aristolochic conținut, stimulează sistemul imunitar și grăbește vindecarea leziunilor infectate, fiindu-i atribuite, totodată, și proprietăţi antitumorale. Pe de altă parte, alantoina facilitează refacerea pielii și grăbește vindecarea leziunilor, iar datorită celorlalte substanțe pe care le mai conține, mărul lupului are și proprietăți antimicrobiene.

Pansament pentru răni şi arsuri

Unul dintre cele mai recunoscute beneficii ale mărului lupului este capacitatea sa de a reduce inflamația și durerea. Aplicarea locală sub formă de comprese, pe zonele afectate, este cea mai sigură metodă de utilizare a mărului lupului. Preparatele din plantă, cum ar fi infuziile sau decocturile, pot fi aplicate pe piele pentru tratarea rănilor, inflamațiilor, arsurilor, dar și afecțiunilor reumatice. Pentru a prepara o compresă, se poate face un decoct din frunze și tulpini, care se aplică pe zona afectată cu un tifon curat. Decoctul se prepară simplu, prin fierberea în apă a părților uscate ale plantei. Acestea trebuie să fie mărunțite sau măcinate sub formă de pudră, iar la 6 litri de apă aveți nevoie de o cantitate cam cât puteți cuprinde într-o mână. Părțile vegetale se adaugă în apă, care se pune apoi la fiert și se lasă să clocotească până când lichidul a scăzut la jumătate.

Băi locale pentru a trata hemoroizii sau varicele

În trecut, era considerată un fel de panaceu cu reale beneficii împotriva febrei, infecțiilor, ulcerelor, durerilor de dinți, mușcăturilor de șarpe, dar și pentru alte leziuni cutanate. O altă utilizare tradițională era să favorizeze travaliul și apoi nașterea. După naștere, planta se administra pentru prevenirea infecțiilor uterine. În diverse zone de pe Glob se folosea pentru stimularea imunității, pentru tulburările digestive de natură alergică sau pentru tratarea colicilor biliare. Studiile recente asupra acestei plante au arătat că are și proprietăți antimicrobiene, putând combate infecțiile bacteriene și fungice. Acest lucru o face utilă în tratamentul unor afecțiuni cutanate, cum ar fi acneea sau dermatita infecțioasă. În medicina tradițională, decoctul din mărul lupului este adăugat în băi locale pentru a trata hemoroizii sau varicele. Această metodă de utilizare reduce inflamația și ameliorează disconfortul, însă trebuie folosită cu moderație și pentru perioade scurte de timp.

Mărul lupului este în acelaşi timp și o plantă foarte toxică, așa că utilizarea sa în doze prea mari sau în mod necorespunzător determină o serie de probleme severe, putând chiar să declanșeze unele forme de cancer

Detoxifică organismul

În medicina populară, mărul lupului era folosit pentru a sprijini detoxifierea organismului, fiind considerat un purgativ puternic. Acesta ajută la eliminarea toxinelor din organism prin stimularea funcțiilor hepatice și renale, fiind utilizat uneori și pentru tratarea afecțiunilor digestive. Aplicarea externă, direct pe piele, a preparatelor din plantă ajută la reducerea inflamației și la tonifierea vaselor de sânge afectate. Ceaiul se prepară dintr-o linguriță cu plantă uscată și mărunțită și 300 ml apă. Se pune la fiert și se lasă până apa dă în clocot. Apoi, vasul se acoperă și se lasă așa până când ceaiul se răcește.