Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

În regiunea Amazonului, fructele de acai sunt un aliment de bază, nu doar din perspectiva gustului lor deosebit, ci mai ales pentru proprietăți nutriționale pentru care în Brazilia sunt numite „superfructe”. Popularitatea acestor roade a crescut semnificativ odată cu descoperirile oamenilor de știință, care au evidențiat virtuțile terapeutice ale fructelor de acai.

Neutralizează efectele radicalilor liberi

Compoziția nutritivă a fructelor de acai le face un adaos excelent pentru o dietă sănătoasă. Potrivit descoperirilor unor serii de studii, 100 de grame de pulpă de fructe congelate aduc organismului grăsimi saturate, carbohidrați, fibre, vitamine și un adevărat tablou extins de minerale, care include calciu, crom, zinc, fier, cupru, mangan, magneziu, potasiu și fosfor, după cum arată specialiștii din Venezuela. Fructele de acai sunt încărcate și cu antioxidanți care neutralizează efectele dăunătoare ale radicalilor liberi în întregul organism și astfel sunt prevenite deteriorarea celulară, diabetul sau bolile de inimă. Potrivit unor experimente pe animale de laborator, aceste fructe pot avea efect anticancerigen, acțiunea acestora constând în împiedicarea formării și răspândirii celulelor canceroase.

Îmbunătăţesc atenţia şi capacitatea de memorare

Oamenii de știință au descoperit că fructele de acai ar putea ajuta la îmbunătățirea nivelului de colesterol, prin scăderea nivelului variantei LDL („rău”). Un studiu clinic recent, la care au participat vo- luntari supraponderali, a evidențiat faptul că un consum constant de smoothie-uri cu acai, de două ori pe zi, timp de o lună, a diminuat nivelul colesterolului LDL. Specialiștii au pus acest efect pe seama acțiunii antocianinelor din aceste fructe, substanțe cunoscute pentru efectul de scădere a nivelului general al colesterolului. De altfel, acest efect este dublat de capacitatea fructelor de acai de a împiedica absorbția colesterolului de organism. Totodată, numeroase cercetări pe animale de laborator au evidențiat proprietatea fructelor de acai de a susține funcția creierului până la vârste înaintate, de a îmbunătăți abilitățile cognitive - atenția și capacitatea de memorare în special - și de a preveni afecțiunile neurodegenerative.

Dat fiind faptul că în stare proaspătă fructele de acai au o durată scurtă de viață, sunt comercializate în toată lumea sub formă de piure congelat, pulbere sau suc presat