de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Unul dintre cele mai delicioase ingrediente care se găsesc în deserturi, fisticul, este mult mai mult decât o componentă exotică a unui preparat culinar - este un adevărat vindecător al naturii.
Este o sursă de grăsimi sănătoase şi proteine
Sămânța comestibilă a plantei numite Pistacia veratree reprezintă o sursă de grăsimi sănătoase, proteine, fibre şi antioxidanţi. Bogat în nutrienţi, fisticul este o alegere excelentă pentru cei care își doresc deopotrivă un stil sănătos de viață și un gust deosebit în meniuri. Concret, potrivit specialiștilor care au studiat fisticul, cele mai multe grăsimi pe care le conține (aproape 90%) sunt grăsimi nesaturate sănătoase, cu o mulţime de beneficii pentru întregul organism, între care se remarcă reducerea nivelului de colesterol LDL („rău”), al trigliceridelor și a tensiunii arteriale sistolice. De asemenea, fisticul poate fi o alegere excelentă pentru persoanele care suferă de diabet. Cercetătorii au evaluat într-o serie de studii efectul seminței oleaginoase asupra glicemiei la persoanele cu această boală și au descoperit că voluntarii care au consumat fistic au înregistrat o reducere semnificativă a nivelului de glucoză din sânge.
Stimulează peristaltismul intestinal
Valoarea nutriţională a fisticului este impresionantă - conține vitaminele A, C, E, B6, B1 (tiamina), potasiu, cupru, magneziu şi fier, carbohidraţi, proteine, fibre etc. În aceste condiții, mai multe studii au relevat faptul că aceste semințe energizează organismul și în paralel prelungesc sațietatea, reprezentând astfel o opțiune alimentară excelentă pentru persoanele care doresc să-și mențină greutatea optimă sau să slăbească. Pe de altă parte, fibrele din fistic sunt binecunoscute pentru efectul de echilibrare a microflorei intestinale, de favorizare a creșterii bacteriilor benefice și de detoxificare naturală a organismului, stimulând peristaltismul intestinal și prevenind constipația.
Consumul de fistic aduce organismului compuşi care îmbunătăţesc sănătatea ochilor
Prăjitură vegană
Ingrediente: pentru blat: 300 g făină, 1 linguriţă cu praf de copt, 100 ml ulei de cocos, 100 g zahăr tos, 150 ml apă. Pentru umplutură: 300 g amestec de alune, migdale, fistic şi nuci caju, 100 g nuci, 100 g stafide, 165 ml cremă de cocos, 100 g zahăr brun, 150 g gem de caise.
Mod de preparare: pentru umplutură, se macină alunele, nucile, fisticul şi nucile caju, se pun apoi toate ingredientele într-o oală şi se lasă la foc mic trei minute, apoi se dă vasul deoparte. Se încălzeşte cuptorul la 170 de grade Celsius și se tapetează cu hârtie de copt o tavă. Pentru blat, se amestecă făina cu praful de copt şi se cern împreună, într-un bol încăpător. Separat, într-un vas adânc, se pun uleiul de cocos (încălzit puţin înainte) şi zahărul brun şi se amestecă bine câteva secunde, cu mixerul, se adaugă jumătate din cantitatea de făină, se amestecă uşor, se toarnă jumătate din cantitatea de apă şi se repetă. Rezultă un aluat bine legat, care nu se lipeşte de bol și care se întinde în tavă, cu dosul unei linguri. După ce se nivelează baza cât mai uniform, se acoperă cu gemul de caise şi la final cu umplutura de fistic. Prăjitura se coace 30 de minute, după care se scoate din cuptor şi se lasă să se răcească în tavă, apoi se dă la frigider pentru câteva ore înainte de servire.