Main menu

header

1004 6 1de Georgiana Mihalcea

Terapia cu abur din plante, cunoscută și sub denumirea de inhalarea de abur, este o practică tradițională utilizată de secole în diverse culturi pentru a îmbunătăți sănătatea respiratorie și a promova bunăstarea generală. Egiptenii au fost primii utilizatori cunoscuți ai acestui procedeu și au inclus adesea plante uscate și minerale în preparatele lor. Astăzi, terapia cu abur este încă un tratament comun nonfarmacologic utilizat pentru curățarea mucusului și pentru decongestionarea căilor nazale, gâtului și plămânilor. Această metodă nu doar că oferă o serie de beneficii fizice, dar și unele emoționale, ajutând la relaxare și reducerea stresului.

Au proprietăți antiseptice și antiinflamatorii

Inhalarea aburului ajută la deschiderea căilor respiratorii, facilitând respirația și ameliorând simptomele afecțiunilor respiratorii, cum ar fi sinuzita, rinita alergică și astmul. Aburul ajută la curățarea mucusului și a secrețiilor, reducând astfel congestia. Multe plante utilizate în această procedură au proprietăți antiseptice și antiinflamatorii, ceea ce le face eficiente în combaterea infecțiilor respiratorii. De exemplu, uleiurile esențiale din plantele precum eucaliptul sau menta pot ajuta la eliminarea bacteriilor și virusurilor. Pe de altă parte, aburul cald hidratează mucoasele nazale și gâtul, prevenind uscarea și iritarea, ceea ce este deosebit de benefic în timpul sezonului rece sau în medii uscate. Terapia nu doar că îmbunătățește sănătatea fizică, ci și pe cea mentală. Aroma plantelor utilizate are un efect calmant, reducând anxietatea și promovând o stare de bine generală. De asemenea, poate ajuta la dilatarea vaselor de sânge, îmbunătățind circulația și oxigenarea țesuturilor, ceea ce poate duce la o recuperare mai rapidă a organismului.

Tehnici de inhalare

1004 6 2Cea mai obișnuită metodă de inhalare a aburului este cea clasică, așezându-ne asupra unui vas cu apă care se evaporă. Lynn Gershan, medic pediatru și profesor asistent de pediatrie la Universitatea din Minnesota, care este certificată în plante medicinale, împărtășește procesul ei de în şase pași. „Prima dată puneți doi litri de apă într-o oală și se încâlzește până se formează aburii și nu clocotește. Adăugați doi pumni cu ierburi în apă și lăsați la infuzat timp de zece minute. Creați un «cort» cu un prosop deasupra capului pentru a inspira aburul şi staţi aşa timp de cel mult zece minute. Păstrați decoctul sau extractul de apă și ierburi pe un blat, în cameră timp de câteva ore după ce ați terminat. În acel moment, ierburile au devenit mai concentrate, iar substanțele pe care le eliberează în aer din uleiurile esențiale pot fi lăsate să se disipeze în încăpere, unde pot continua să ajute la reîmprospătarea dumneavoastră și a mediului. Puteți arunca lichidul după câteva ore”. Gershan nu recomandă acest tip de inhalare a aburului copiilor de până la 12 ani. „Copiilor nu le place, iar riscurile depășesc beneficiile”, spune ea. Mai multe studii au arătat că cei mici se pot opări ori arde folosind terapia cu abur, adesea prin vărsarea accidentală de apă clocotită pe ei sau prin inhalarea aburului care le poate arde mucoasa delicată a nasului, gurii și căilor respiratorii. Metodele suplimentare de terapie cu abur includ inhalarea aburului din băi, dușuri și băi de aburi. În ultimii ani, inhalatoarele portabile de abur, cunoscute și sub numele de vaporizatoare, au devenit populare. Băi de aburi implică utilizarea unui aparat de aburi sau a unui umidificator cu opțiune de abur. Adăugați plantele preferate în apă și lăsați aparatul să genereze abur. Stați într-o cameră bine ventilată pentru a beneficia de aburul aromat. Sauna cu aburi reprezintă o alternativă mai avansată, sauna cu aburi oferă o experiență de relaxare și detoxifiere. Puteți adăuga uleiuri esențiale în apă pentru a intensifica efectul terapeutic. De asemenea, un nebulizator poate fi utilizat pentru a dispersa uleiuri esențiale sau soluții din plante în aer. Această metodă este ideală pentru persoanele care au dificultăți în a respira abur direct dintr-un vas. Asigurați-vă că veți curăța inhalatoarele portabile de abur după fiecare utilizare. În caz contrar, există șansa să se mucegăiască, ceea ce poate agrava nasul, gâtul și plămânii. Dacă nu sunt curățate corespunzător, acestea pot găzdui și bacterii și viruși care ar putea duce la infecție.

Curăță nasul și gâtul

1004 6 3Pe lângă faptul că ajută la curățarea nasului și a gâtului, terapia cu abur este uneori folosită pentru a ajuta la congestia toracică. „Recomand inhalarea de abur pentru pacienții mei care au căile nazale blocate și congestie nazală frecventă. Gripa, răceala sezonieră, infecțiile sinusurilor și alergiile sunt de obicei declanșatoare”, spune Jay Woody, medic de urgență la un spital din New Jersey. De exemplu, într-un studiu din 2018 privind terapia cu abur la un grup mic de persoane cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), unii participanți au experimentat o scădere a frecvenței respiratorii și o respirație mai ușoară. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a determina efectele terapiei cu abur asupra persoanelor cu probleme pulmonare. De asemenea, Gershan avertizează că la persoanele cu probleme respiratorii, terapia cu abur nu ar trebui să ia locul medicamentelor prescrise. Unii oameni pot fi sensibili la plante și ar putea declanșa probleme ale căilor respiratorii. Terapia cu abur poate ajuta, de asemenea, oamenii să doarmă. Un studiu din 2019 a arătat că inhalarea de abur cald înainte de culcare a ajutat participanții să se relaxeze și a crescut somnul profund, ceea ce a dus la îmbunătățirea calității somnului la bărbații adulți cu probleme ușoare de somn și anxietate. Un lucru pe care terapia cu abur nu îl vindecă: COVID-19. Deși inhalarea aburului poate ajuta la atenuarea unor simptome ale coronavirusului, nu există dovezi că aburul ucide virusul.

Această practică tradițională merită să fie integrată în rutina de îngrijire personală, având în vedere efectele sale pozitive asupra sănătății fizice și mentale

Recomandări

Multe ierburi pot aduce efecte benefice pentru sănătatea noastră, dacă sunt asociate cu acest tip de tratament. Primul pe listă este eucaliptul care este cunoscut pentru proprietățile sale de curățare și antiinflamatorii, fiind eficient în ameliorarea congestiei și a infecțiilor respiratorii. Menta are un efect răcoritor și ajută la deschiderea căilor respiratorii, fiind ideală în caz de răceală sau de alergii. Lavanda nu doar că îmbunătățește respirația dar și promovează relaxarea și reduce stresul. Cimbrul este un puternic antiseptic, ce ajută la combaterea infecțiilor și la ameliorarea tusei. De asemenea, salvia are proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene, fiind utilă în tratarea inflamațiilor gâtului și a sinusurilor. Rozmarinul este un stimulent al circulației sangvine și ameliorează durerile de cap și tensiunea. Merele cu scorțișoară, deși nu sunt plante medicinale, adăugarea lor în apă poate oferi o aromă plăcută și relaxantă, având și beneficii antioxidante. Gershan spune să adăugați doar frunzele plantelor, deoarece alte părți nu sunt sigure de utilizat. În plus, orice metodă de inhalare ați alege, puteți să amestecați unele dintre ierburi împreună.