de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Sursă excelentă de vitamine şi de minerale, mai puțin celebră decât alte legume, anghinarea de Ierusalim face parte din aceeaşi familie cu floarea-soarelui, iar perioadele când se poate găsi în supermarket sunt toamna şi iarna. Ca urmare, anotimpurile reci sunt momente ideale pentru a introduce în dietă un aliment plin de nutrienți și de proprietăți terapeutice.
Favorizează absorbția fierului
În cel de-al Doilea Război Mondial, anghinarea de Ierusalim era considerată aliment de bază şi înlocuia cu succes cartofii. În deceniile care au urmat, leguma a pierdut prim-planul preferințelor culinare, dar în ultimii ani și-a recâștigat notorietatea, grație descoperirilor oamenilor de știință și preocupării tot mai extinse pentru un stil sănătos de viață. Persoanele care obișnuiesc să gătească anghinare de Ierusalim afirmă că gustul acesteia este o combinație de anghinare și cartof. Din această legumă se obține și o făină cu aromă de castane. Dincolo de savoarea gastronomică, alimentul este încărcat de nutrienți - vitamine (în principal C și cele din complexul B), minerale (fier, cupru, magneziu, fosfor, potasiu, calciu), fibre, proteine, carbohidrați benefici. În aceste condiții, consumul de anghinare de Ierusalim generează o mai bună absorbție a fierului, o imunitate sporită și o mai bună protecție în fața infecțiilor și bolilor.
Scade nivelul colesterolului
O porție de anghinare de Ierusalim aduce organismului carbohidraţi complecşi, iar indexul glicemic al acestei legumei este scăzut, cu efecte minime asupra nivelului de zahăr din sânge, ceea ce recomandă alimentul persoanelor cu diabet sau celor predispuse de a dezvolta această boală. În plus, această legumă susține metabolismul glucozei, iar grăsimile pe care le conține sunt excelente pentru persoanele atente la greutatea corporală, care doresc să limiteze aportul general de grăsimi din alimentație. În același timp, fibrele pe care le aduce organismului anghinarea de Ierusalim susțin o digestie normală, previn constipația și reduc nivelul colesterolului. Pe de altă parte, ca sursă excelentă de potasiu, această legumă este un aliat al sănătății sistemului cardiovascular, flexibilizând arterele și reglând tensiunea arterială, menţine la un nivel normal contracţiile musculare şi transmiterea impulsurilor nervoase.
Prin conținutul de cupru, anghinarea de Ierusalim previne anemia
Supă-cremă de anghinare de Ierusalim
Ingrediente: 1 kg anghinare de Ierusalim, 1 ceapă, 2 căţei de usturoi, 1 tijă de ţelină, 1 lingură cu ulei de măsline, 30 g unt, 1 l supă de pui, 1 frunză de dafin, 1 rămurică de cimbru, 100 ml smântână lichidă pentru gătit, 30 g parmezan, sare, piper, frunze de ceapă verde pentru decor.
Mod de preparare: se curăţă anghinarea de Ierusalim de coajă, se spală bine şi se taie în felii. Se încing într-o cratiţă de mărime potrivită uleiul și untul, se adaugă ceapa tocată împreună cu usturoiul zdrobit şi tija de ţelină feliată și se călesc până se înmoaie. Se pun feliile de anghinare de Ierusalim şi se gătesc împreună trei minute, amestecând frecvent, apoi se „stinge” totul cu supa fierbinte, completându-se cu dafinul, cimbrul şi o linguriţă cu sare. Se fierbe supa 30 de minute, se scot frunza de dafin şi rămurica de cimbru, apoi se pasează totul cu blenderul de mână. La final, se toarnă smântâna şi se presară parmezanul răzuit, încorporându-se bine. Supa-cremă se serveşte imediat, fierbinte, presărată cu frunze de ceapă verde tocate.