Main menu

header

1004 7 2de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Ca unul dintre cele mai populare fructe ale toamnei, gutuia este aromată, bogată în nutrienți și un adevărat aliat al sănătății și bunei funcționări a organismului.

Previn ulcerul cauzat de consumul de alcool

Cu o aromă puternică, o textură fermă și o pulpă dură, gutuia este o sursă extraordinară de nutrienți - conține fibre, vitamina C, fier, potasiu și cupru, fosfor, magneziu, sodiu, proteine, grăsimi și carbohi- drați. Recomandat celor mai mulți dintre oameni, acest fruct deosebit este în primul rând un aliat al sistemului digestiv. Potrivit experților, consumul de gutui poate preveni ulcerele gastrice, inclusiv pe cele cauzate de consumul de alcool, întrucât unii compuși din gutuie împiedică formarea Helicobacter pylori, patogen responsabil pentru apariția ulcerelor gastrice. Pe de altă parte, gutuia are un conținut foarte scăzut de calorii și un aport semnificativ de fibre, ceea ce prelungește sațietatea și recomandă fructul în curele de slăbire și, în același timp, favorizează creșterea bacteriilor prietenoase din intestine, stimulând astfel imunitatea și prevenind dezechilibrele digestive. În același timp, substanțele prezente în gutuie pot fi eficiente în protejarea țesutului intestinal împotriva mai multor tulburări digestive, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale și colita ulcerativă și, de asemenea, pot ajuta la reducerea grețurilor matinale induse de sarcină.

Protejează organismul de infecții

Printre beneficiile consumului de gutuie se numără și concentrațiile ridicate de vitamina C din acest fruct, ceea ce reprezintă o excelentă protecție în fața infecțiilor și bolilor, întrucât vitamina C este un antioxidant de calibru. De asemenea, gutuia are proprietăți antioxidante extinse, eliminând efectele radicalilor liberi, molecule reactive și instabile provenite din surse externe, ca urmare a expunerii la toxine sau produse în urma proceselor metabolice, și a căror acumulare în exces este la originea unui mare număr de boli cronice grave. Proprietățile antioxidante ale acestui fruct protejează împotriva deteriorării celulelor generată de stresul oxidativ și combat inflamația. La rândul lor, flavonoidele prezente în gutui, precum quercetina și kaempferolul, pot reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, în primul rând prin efectul asupra tensiunii arteriale. Totodată, studii numeroase au relevat faptul că prin conținutul bogat în fenoli, gutuile intensifică activitatea antigripală a medicamentelor și astfel fructul este un adjuvant important în lupta cu răcelile obișnuite și gripa sezonieră.

Seminţele şi frunzele de gutui se folosesc pentru a sprijini vindecarea rănilor şi a susţine repararea ţesuturilor

Inhibă creşterea E.coli

Potrivit rezultatelor mai multor studii de laborator, gutuile conţin compuşi cu acţiune antibacteriană, care inhibă creşterea excesivă a unor specii de bacterii periculoase, cum ar fi E.coli şi S.aureus. Și consumul de ceai de gutui a fost asociat cu mai multe beneficii pentru sănătate - neutralizează acțiunea radicalilor liberi de oxigen şi de azot, scade riscul de afectare cardiovasculară a unor obiceiuri nocive din stilul de viață, reduce simptomele refluxului gastroesofagian (inclusiv în rândul copiilor), atenuează balonarea abdominală.