Main menu

header

1005 9 1de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Boabe tinere de soia, ce au fost recoltate înainte de a apuca să se coacă, edamamele sunt alimente neprelucrate, care aduc organismului beneficii însemnate, de la conținutul de calciu până la reglarea zahărului din sânge.

Susțin transportul oxigenului către organe și țesuturi

Soia este unul dintre cele mai populare și versatile produse alimentare din lume, iar boabele sale tinere, edamamele, au avantajul enorm că nu sunt procesate. Potrivit oamenilor de știință care le-au studiat conținutul, aceste boabe sunt foarte sărace în calorii, fiind indicate nu doar în regimurile de slăbit, ci și în tabloul general al unei vieți sănătoase. Pe de altă parte, consumul de endamame aduce organismului calciu, care previne fragilizarea osoasă după o anumită vârstă, izoflavone, care atenuează manifestările menopauzei, fier, care susține transportul oxigenului către organe și țesuturi, mai mult decât necesarul zilnic de acid folic, nutrient care este binecunoscut pentru contribuția la buna funcționare a sistemului nervos, precum și proteine, care întrețin musculatura. 

Repară daunele la nivel celular

Edamamele introduc în organism peste 30% din necesarul zilnic de vitamina K, nutrient asociat de numeroase cercetări cu o mai bună coagulare a sângelui și accelerarea vindecării leziunilor. De asemenea, prezența în dietă a acestor boabe are ca efect o „infuzie” de antioxidanți, care întăresc sistemul imunitar, protejează de stres oxidativ și combat daunele la nivel celular generate de radicalii liberi, compuși care stau la baza multor afecțiuni cronice. În același timp, consumul de endamame este sinonim cu asigurarea de energie pentru organism, în special pentru persoanele care au adoptat un regim vegetarian. Totodată, acest aliment are un conținut scăzut de carbohidrați, ceea ce înseamnă că poate fi consumat și de persoanele care suferă de diabet, întrucât poate regla nivelul de zahăr din sânge.

Favorizează creșterea bacteriilor „bune” din intestin

Edamamele conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali și, în același timp, potrivit rezultatelor unor serii de studii, au proprietatea de a reduce colesterolul, al cărui nivel se află în strânsă asociere cu incidența afecțiunilor cardiovasculare. Una dintre cercetări a avut ca rezultat concluzia că voluntarii care au consumat în medie 25 de grame de proteină din edamame pe zi au înregistrat o reducere a colesterolului. La acest efect contribuie în primul rând conținutul de fibre al acestor boabe, ceea ce le recomandă și pentru buna funcționare a digestiei, prevenirea constipației și creșterea bacteriilor „bune” din intestin.

O serie de studii în populaţiile asiatice sugerează că un consum constant de edamame poate reduce riscul apariţiei cancerului la sân şi de prostată

Salată cu edamame

Ingrediente: 250 g edamame congelate, 250 ml apă, 100 g boabe de fasole din conservă, 30 g porumb, 3 roșii cherry, două linguri cu ulei de măsline, 50 ml zeamă de lămâie, 1 mână cu frunze de pătrunjel, sare, piper.

Mod de preparare: se pun la foc edamamele și frunzele de pătrunjel, iar după ce acestea sunt fierte, se scurg, se pun într-un bol și se completează cu boabele de fasole, porumbul, roșiile tăiate pe jumătate, zeama de lămâie și uleiul de măsline. Se condimentează cu sare și piper după gust.