de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Plantă perenă asemănătoare cu iarba, lămâița are un miros pregnant de lămâie, este utilizată pe scară largă în gastronomie și aduce organismului unele vitamine și minerale importante pentru funcțiile metabolice.
Combate gingivita
Lămâița este cultivată în toată lumea și aduce gastronomiei un accent exotic unic, fiind utilizată în diverse preparate, precum și în medicina naturistă, în special sub formă de ulei esențial. În tradiția populară, planta a fost utilizată secole la rând în diverse scopuri terapeutice, de la tratarea problemelor digestive până la scăderea febrei. Din Asia până în Africa, această plantă uimitoare stă la loc de cinste ca vindecător al răcelilor sau ca aliat împotriva migrenelor. Astăzi, lămâița este cunoscută pentru capacitățile sale antibacteriene, antifungice, antiinflamatoare, antioxidante și anticancerigene, iar cercetările asupra virtuților sale medicinale sunt în desfășurare. De exemplu, un studiu la care au participat copii cu vârste cuprinse între 9 și 12 ani cu gingivită ușoară a constatat că utilizarea a 10 mililitri de apă de gură cu ulei de lămâiță 0,25%, de două ori pe zi, timp de trei săptămâni, a îmbunătățit scorul de placă dentară și de gingivită al micilor voluntari.
Utilă în aftele bucale
Cercetările oamenilor de știință în rândul adulților cu poliartrită reumatoidă au constatat că aplicarea zilnică a uleiului esențial de lămâiță pe piele timp de 30 de zile a redus scorul durerii - de la peste 80% la 50% sau mai mult. Pe de altă parte, reputația de excelent antifungic a acestei plante a stat la baza unor studii care au relevat faptul că formulele speciale cu lămâiță au scăzut simptomele aftelor bucale la persoanele cu HIV/SIDA, cercetătorii notând că infuzia de plantă s-a dovedit mai eficientă decât o soluție topică utilizată ca medicament pe scară largă pentru a trata aceste leziuni. În același timp, ceaiul de lămâiță, preparat prin infuzarea în 250 ml apă clocotită a unei linguri cu plantă proaspătă, tocată, apoi strecurat și eventual îndulcit, acționează ca un diuretic natural, favorizând eliminarea deșeurilor și toxinelor din organism.
Uleiul de lămâiță are un efect revigorant și detoxifiant asupra scalpului, curățând impuritățile și stimulând circulația sângelui
Supă curry
Ingrediente: 30 g soia cuburi, 2 ciuperci feliate, 1/2 ardei gras roşu feliat, 1 lingură cu ceapă verde feliată, 1 zucchini, feliat, 1 căţel de usturoi mărunţit, 1 linguriţă cu ghimbir mărunţit, 1 linguriţă cu lămâiță mărunţită, 1/2 lingură cu sos de soia, 1 lingură cu pastă curry, 1/2 lămâie (doar zeama), 1 lingură cu coriandru mărunţit, 1 lingură cu ulei de cocos, 1 l supă de legume, 400 ml lapte de cocos, sare.
Mod de preparare: într-o cratiţă se pun uleiul de cocos, ardeiul roşu şi ciupercile şi se gătesc cinci minute. Se adaugă ghimbirul, usturoiul şi pasta curry, se amestecă, se mai lasă trei minute, se „sting” cu supa și se completează cu soia, ceapa, lămâița, sucul de lămâie, sosul de soia şi laptele de cocos. Se fierbe totul pe flacără mică pentru 20 de minute, adăugând zucchini la jumătatea timpului. Se condimentează cu sare după gust și se servește presărată cu coriandru.