de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Delicioasele nuci sunt acel tip de superaliment potrivit tuturor persoanelor, la orice vârstă, și fac parte din categoria tezaurelor de nutrienți, aducând organismului o lungă serie de beneficii, atât interne, cât și externe.
Scad nivelul colesterolului „rău”
Cele mai vechi înscrieri despre nuci atestă că acestea au fost consumate cu mii de ani înainte de Hristos în Persia, unde erau special cultivate pentru familia regală. Urmând Drumul Mătăsii, nucile au fost aduse de comercianţi din Asia Centrală până în Grecia antică. Astăzi, alături de textura deosebită pe care o aduc oricărui preparat culinar, în dreptul nucilor specialiștii au consemnat o lungă listă de compuși deosebit de benefici pentru organism, iar în top se află antioxidanții. Această activitate a nucilor derivă din conținutul de vitamina E, melatonină și polifenoli, care se găsesc în cantități deosebit de mari în „pielea” acestor roade unice. Un studiu clinic derulat în rândul unor voluntari sănătoși cu vârsta de peste 60 de ani a arătat că un consum regulat de nuci a diminuat nivelul de colesterol LDL („rău”) al tuturor participanților. În plus, nucile sunt semnificativ de bogate în acizi grași Omega 3, oferind peste necesarul zilnic stabilit de Institutul de Medicină din SUA, cu fiecare porție. Ca urmare, specialiștii confirmă faptul că prezența nucilor în dietă reduce riscul de aritmie și alte afecțiuni cardiovasculare. De altfel, un studiu clinic a pus în lumină faptul că nucile pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale, inclusiv la pacienții cu hipertensiune.
Induc un somn liniştit
Acizii grași, magneziul și aminoacidul arginină din nuci pot scădea inflamația din organism - aceasta este concluzia mai multor studii care au atestat faptul că un consum regulat al acestor oleaginoase este de natură să combată simptomele unor afecțiuni care sunt cauzate de inflamație, cum sunt cele articulare. În același timp, nucile sunt faimoase pentru capacitatea de a susține sănătatea sistemului digestiv. Studii clinice numeroase au atestat faptul că aceste roade minunate ale unui arbore impozant favorizează înmulțirea bacteriilor benefice din microbiom (inclusiv a celor care produc butirat, o grăsime care hrănește intestinul) și astfel contribuie la o stare generală bună de sănătate, întrucât dezechilibrele microflorei intestinale pot crește riscul unor afecțiuni grave. Pe de altă parte, consumul de nuci este creditat de multă vreme cu efecte de relaxare musculară și de inducere a unui somn liniștit.
Potolesc apetitul
Mai multe serii de cercetări, pe voluntari umani și pe animale de laborator, au evidențiat faptul că prezența nucilor în dietă poate reduce riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer, inclusiv de sân și de prostată. Acest efect se datorează polifenolilor din nuci, care sunt transformați în compuși numiți urolitine și care au proprietăți asemănătoare hormonilor, ce le permit să blocheze receptorii hormonali și astfel ajută la reducerea riscului de cancer asociat hormonilor. Pe de altă parte, contrar multor idei preconcepute despre nuci, acestea în realitate ajută la gestionarea greutății corporale. Chiar dacă sunt bogate în calorii, corpul absoarbe mai puțină energie de la nuci comparativ cu nutrienții pe care îi conțin. De altfel, un studiu clinic la care au participat persoane cu obezitate a constatat că voluntarii care au consumat un smoothie preparat cu 50 de grame de nuci, o dată pe zi, timp de cinci zile, au înregistrat o scădere a apetitului. Scanările ulterioare au arătat că participanții au avut o activare crescută într-o regiune a creierului care i-a ajutat să reziste unor tentații alimentare majore, cum ar fi prăjiturile sau cartofii prăjiți.
Sporesc longevitatea
Consumul de nuci poate ajuta la reglarea zahărului din sânge prin mecanisme observate de oamenii de știință pe parcursul mai multor cercetări. Astfel, un studiu clinic la care au participat persoane diagnosticate cu diabet de tip II a relevat faptul că administrarea unei linguri cu ulei de nuci presat la rece pe zi, timp de trei luni, în paralel cu tratamentul prescris și cu o dietă echilibrată, a avut ca rezultat o scădere notabilă a nivelului de zahăr din sânge, precum și a hemoglobinei A1C (glicemia medie pe trei luni). Aceste rezultate au confirmat ceea ce au constatat și alte studii anterioare, că prezența nucilor în dietă în mod regulat este de natură să favorizeze gestionarea diabetului de tip II. De asemenea, oamenii de știință plasează nucile pe lista acelor alimente care asigură o îmbătrânire sănătoasă și sporesc longevitatea. Concret, un studiu observațional derulat pe zeci de mii de adulți a descoperit că persoanele care au consumat nuci în mod frecvent, în cadrul unui regim alimentar sănătos, au înregistrat un grad mai scăzut de afectare a metabolismului odată cu înaintarea în vârstă. Specialiștii au pus aceste rezultate pe seama aportului de vitamine esențiale, minerale, fibre, grăsimi și compuși vegetali cu care nucile se mândresc și care pot ajuta la susținerea unei bune funcționări metabolice pe termen lung.
Diminuează simptomele bolii Parkinson şi ale depresiei
Poate fi doar o coincidență faptul că nucile arată ca un creier în miniatură, dar natura are căile sale misterioase de a transmite diverse mesaje oamenilor; dincolo de acest aspect anecdotic, specialiștii au confirmat de multă vreme că aceste oleaginoase asigură buna funcționare a creierului. Studiile pe voluntari umani, precum și cele pe animale de laborator sugerează că nutrienții și antioxidanții din nuci pot ajuta la reducerea stresului oxidativ și a inflamației la nivelul creierului, iar extractul de nuci atenuează simptomele bolii Parkinson și ale depresiei. În plus, aceste beneficii sunt prezente inclusiv înainte de naștere - cercetările au arătat că gravidele care au consumat aceste oleaginoase în primele luni de sarcină au contribuit la buna dezvoltare neuronală a fătului. În același timp, prezența nucilor în dietă favorizează memoria, abili- tățile de învățare, capacitatea motorie și concen- trarea. Pe de altă parte, consumul regulat de nuci susține sănătatea reproductivă și fertilitatea masculină. Această acțiune este explicată prin capacitatea acestor oleaginoase de a reduce daunele oxidative la nivelul membranelor spermatozoizilor.
Crema hidratează tenul
Este cunoscut de mai multă vreme faptul că vitaminele E şi A au un impact benefic asupra aspectului sănătos şi strălucitor al pielii. În aceste condiții, introducerea nucilor în alimenta- ţie poate proteja epiderma de radicalii liberi, iar folosirea de creme şi loţiuni dermato-cosmetice pe bază de nuci contribuie la atenuarea aspectului ridurilor şi la hidratarea tenului. De asemenea, sunt recomandate şi produsele de exfoliere realizate cu acest superaliment, întrucât ajută la îndepărtarea celulelor moarte și hrănesc în profunzime, lăsând pielea catifelată şi cu un aspect proaspăt. Totodată, grație conținutului de vitamine și minerale, nucile sunt o excelentă sursă de energie pentru organism.