de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Încărcate de compuși benefici pentru organism, cuișoarele sunt un condiment foarte apreciat în toată lumea, care, pe lângă gustul distinct, aduc organismului numeroase beneficii. Studiile au extins aceste efecte și asupra ceaiului de cuișoare, o băutură parfumată care infuzează corpul cu substanțe de primă importanță pentru o bună stare de sănătate.
Luptă cu demența
Cuişoarele sunt condimente versatile, care pot fi utilizate în orice mod, aroma lor specifică, singură sau în diverse combinații, aducând un cert plus de valoare unor preparate foarte apreciate. Pe de altă parte, cuișoarele sunt adevărate medicamente ale lumii naturale, iar ceaiul preparat din acești muguri parfumați au proprietăți deosebite. Băutură excelentă pentru zilele reci, acest tip de ceai obținut prin fierberea câtorva cuişoare are, în primul rând, un efect tonic asupra organismului, grație conținutului de excepție, unic, al condimentului. Acest ceai este apreciat din Antichitate, culturile asiatice transmițând obiceiul de a consuma ceai de cuișoare, cu toate beneficiile implicite. Astfel, acest ceai este plin de antioxidanţi care întăresc imunitatea și acționează ca terapie naturală împotriva stresului oxidativ, un factor care poate provoca boli cronice, precum Alzheimer, demență, scleroză multiplă, depresie. Potrivit cercetărilor, o jumătate de linguriţă cu cuişoare măcinate poate conţine mai mulţi antioxidanţi decât o jumătate de cană cu afine. Mai multe cercetări au relevat faptul că eugenolul din cuişoare are o capacitate excepţională de a preveni daunele oxidative cauzate de radicalii liberi.
Anihilează tulpini bacteriene periculoase
Cuişoarele sunt pline de compuși care contribuie la bunăstarea organismului, cum ar fi fibre, vitamine şi minerale, valoarea acestor nutrienți revenindu-i și ceaiului. De exemplu, consumul de ceai de cuișoare furnizează organismului o cantitate apreciabilă de mangan, mineral care a fost asociat de numeroase studii cu formarea oaselor puternice. Mai departe, potrivit cercetărilor, proprietăţile expectorante ale cuişoarelor pot ajuta, prin intermediul ceaiului, la eliminarea congestiei şi la ameliorarea problemelor precum tusea, răceala şi simptomele astmului, prin capacitatea de a elibera căile respiratorii. În același timp, în dreptul ceaiului de cuișoare, specialiștii menționează proprietatea de a opri eficient și în mod natural dezvoltarea microorganismelor în corp, cum ar fi bacteriile. Studiile au demonstrat faptul că uleiul esenţial de cuişoare poate eradica tulpini bacteriene periculoase, cum ar fi E.coli, cunoscută pentru capacitatea de a provoca toxiinfecţii alimentare. Totodată, cuişoarele pot preveni problemele hepatice, datorită rolului benefic al amintitului eugenol, ceea ce recomandă consumul de ceai de cuișoare în fiecare zi, pentru rolul său hepatoprotector.
Ceaiul de cuișoare s-a dovedit un excelent adjuvant în tratarea bolii gingivale
Favorizează transportul oxigenului către organe vitale
Ceaiul de cuişoare este un aliat natural al unei circulaţii sangvine bune, cu efecte directe asupra sănătății pielii, reglării nivelului de zahăr din sânge şi al colesterolului. Prin intermediul compușilor săi puternici, ceaiul de cuișoare îmbunătăţește transportul oxigenului şi al nutrienţilor către organele vitale prin sistemul sangvin. De asemenea, ca antiinflamator, acest tip de ceai combate migrenele, durerile dentare și musculare, acționând ca un analgezic fără efecte secundare.