Main menu

header

1006 9 1de Georgiana Mihalcea

Frunzele de țelină sunt adesea subestimate și neglijate în comparație cu tulpinile și rădăcinile plantei, dar ele au numeroase beneficii pentru sănătate. Sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, fiind un adaos valoros pentru o dietă echilibrată. Pe lângă vitamine, frunzele de țelină conțin minerale importante precum calciu, magneziu, potasiu și fier. Un aspect esențial atunci când vine vorba despre beneficiile lor pentru sănătate este consumul regulat și pot fi incluse în dieta zilnică sub diverse forme. Frunzele de țelină pot fi consumate crude, în salate, sau gătite, sub formă de supe și ciorbe. De asemenea, un suc de țelină proaspăt stors poate fi o opțiune excelentă pentru a începe ziua.

Protejează creierul

Frunzele de țelină sunt bogate în antioxidanți, substanțe care protejează celulele corpului împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Printre aceștia se numără flavonoidele, vitamina C și betacarotenul. Acești compuși au proprietăți antiinflamatorii și ajută la reducerea riscului de afecțiuni cronice precum bolile cardiovasculare, diabetul și anumite tipuri de cancer. Un alt grup important de compuși prezenți în frunzele de țelină sunt fitonutrienții, care includ luteolina și apigenina care au demonstrat efecte antiinflamatorii și anticancerigene în studiile de laborator. Luteolina, de exemplu, poate ajuta la protejarea creierului împotriva inflamațiilor și a daunelor oxidative, contribuind astfel la prevenirea bolilor neurodegenerative.

Contribuie la eliminarea toxinelor din organism

Frunzele de țelină au proprietăți diuretice, ceea ce înseamnă că ajută la creșterea producției de urină. Acest lucru poate facilita eliminarea toxinelor din organism prin rinichi. Ele conțin și un număr impresionant de fibre dietetice, care sunt esențiale pentru un sistem digestiv sănătos, prin stimularea unui tranzit intestinal regulat. Având un conținut ridicat de apă, contribuie la hidratarea organismului, esențială pentru funcționarea optimă a rinichilor și ficatului, organele principale responsabile pentru detoxifiere. Anumiți compuși din frunzele de țelină au efecte antiinflamatoare, ce pot reduce inflamațiile și pot sprijini funcționarea sistemului imunitar. În ceea ce privește cosmetica, pot fi preparate  produsele de îngrijire a pielii și a părului. Sucul de țelină poate fi aplicat în diverse zone pentru a ajuta la calmarea iritațiilor și la îmbunătățirea hidratării. De asemenea, poate fi folosit ca tratament pentru păr, pentru a promova creșterea acestuia și a-i reda strălucirea.

Complexul de vitamine B conținut de frunzele de țelină este crucial pentru metabolismul celular și producerea de energie

Reglează tensiunea arterială

Frunzele de țelină sunt o sursă excelentă de vitamine, inclusiv vitamina A, C și cele din complexul B, cum ar fi B6, B9 (acid folic) și B12. Vitamina A este esențială pentru sănătatea ochilor și a pielii, iar vitamina C este cunoscută pentru rolul său în întărirea sistemului imunitar și cel de stimulare a producției de colagen. Consumul regulat de frunze de țelină protejează sănătatea sistemului cardiovascular, datorită conținutului bogat de potasiu și magneziu care reduc riscul de apariție al hipertensiunii arteriale. În plus, fibrele și antioxidanții contribuie la scăderea nivelului de colesterol rău (LDL) în sânge, prevenind astfel ateroscleroza și alte afecțiuni cardiovasculare. Frunzele de țelină pot fi integrate în dietă în diverse moduri. Ele pot fi adăugate în salate, supe, ciorbe, smoothie-uri sau chiar în diverse preparate culinare ca și condiment. În plus, ele pot fi uscate și utilizate ca și condimente pentru a da aromă și valoare nutrițională mâncărurilor.