Main menu

header

1007 9 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Hibiscus este una dintre cele mai iubite plante de apartament din lume. Spectaculoasă și plină de culoare, floarea acestui arbust poate fi transformată în- tr-un ceai excelent, care, pe lângă gustul deosebit, furnizează și o serie de beneficii pentru organism.

Poate fi consumat cald sau rece

Cercetătorii studiază în continuare efectele ceaiului de hibiscus, cu aroma sa dulce-acrișoară, delicioasă. Acest ceai poate fi consumat și cald, și rece, iar din datele științifice existente până în prezent rezultă că ceaiul de hibiscus poate reduce semnificativ tensiunea arterială - atât pe cea sistolică, cât și pe cea diastolică. O revizuire a zeci de studii a găsit dovezi că acest tip de ceai poate ajuta la controlul nivelului ridicat de colesterol, cu accent pe diminuarea lipoproteinelor cu densitate joasă (LDL sau colesterolul „rău”). În același timp, alte cercetări au concluzionat că ceaiul de hibiscus are potențialul de a combate simptomele sindromului metabolic, acel cumul de afecțiuni care ajung să se constituie într-un cerc vicios prin prezența a cel puțin trei dintre următoarele condiții: obezitate abdominală, nivel ridicat al trigliceridelor, nivel scăzut al colesterolului HDL („bun”), hipertensiune arterială și nivel crescut al glucozei în sânge. Acestea cresc riscul de apariție a diabetului de tip II, bolilor cardiovasculare și accidentelor vasculare cerebrale.

Atenuează manifestările menopauzei

Analize științifice extinse asupra ceaiului de hibiscus au relevat că delicioasa băutură poate induce pierderea în greutate atât la persoanele fără afecțiuni de sănătate, cât și la cele cu obezitate. Pe de altă parte, una dintre utilizările ceaiului de hibiscus în medicina tradițională mexicană este pentru tratarea sindromului premenstrual (PMS), hibiscus fiind considerat eficient și pentru a atenua simptomele menopauzei. Toate aceste efecte sunt puse de oamenii de știință pe seama conținutului în substanțe importante al florii de hibiscus, care aduce organismului calciu, magneziu, fosfor, potasiu și mai ales polifenoli, recunoscuți pentru capacitatea de a combate stresul oxidativ și astfel de a preveni boli cronice asociate cu acumularea radicalilor liberi.

Pont.Ceaiul de hibiscus poate scădea semnificativ nivelul glicemiei care se înregistrează după ce o persoană nu a mâncat peste noapte (test pe care medicii îl folosesc pentru a determina dacă poate avea diabet).