Main menu

header

1007 9 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Kombucha, un tip de ceai fermentat, este consumat de anumite popoare asiatice de mii de ani. Proprietățile sale terapeutice remarcabile au atras atenția oamenilor de știință, care au certificat în dreptul acestui produs o serie de beneficii pentru sănătate.

Se pot pierde kilograme

Pentru că este un produs fermentat, kombucha este o sursă bună de probiotice, care au multe beneficii pentru microbiomul intestinal. Practic, acest lichid este obținut prin adăugarea unor tulpini specifice de bacterii, drojdie și zahăr la ceaiul negru sau verde și apoi se lasă să fermenteze timp de cel puțin o săptămână. Pe parcurs, bacteriile și drojdia formează o peliculă asemănătoare unei ciuperci pe suprafața lichidului care devine o colonie simbiotică vie de bacterii benefice pentru intestin, ceea ce are ca efect scăderea inflamației, a simptomelor afecțiunilor digestive și chiar pierderea de kilograme în plus. Mai multe cercetări pe animale de laborator au relevat faptul că kombucha, în special cel din ceai verde, este eficient împotriva radicalilor liberi și poate reduce riscul de cancer de prostată, de sân și de colon (inhibă răspândirea celulelor tumorale prin intermediul concentrației mari de polifenoli).

Controlează zahărul din sânge

Dat fiind faptul că ceaiul verde conține mulți compuși bioactivi, între care se remarcă o serie de antioxidanți puternici, kombucha făcut din ceai verde are mulți dintre aceiași compuși și beneficiile implicite - studiile arată că un consum regulat de produse pe bază de ceai verde poate ajuta la controlul zahărului din sânge, încetinind absorbția carbohidraților. O cercetare clinică recentă a pus în evidență faptul că voluntarii care au consumat 240 ml de kombucha pe zi timp de patru săptămâni au înregistrat niveluri de zahăr din sânge mai scăzute decât valoarea inițială. Totodată, amintiții antioxidanți din acest produs fermentat reduc riscul de boli de inimă, îmbunătățind doi markeri ai acestui tip de afecțiuni - colesterolul LDL („rău”) și colesterolul HDL („bun”) - în doar 30 de zile. În același timp, kombucha exercită acțiune hepatoprotectoare, reducând toxicitatea cauzată de substanțele chimice.

Kombucha conține anumiți compuși prin care pot anihila microorganisme dăunătoare pentru sănătate, precum E.coli și Salmonella typhi