Main menu

header

1007 8 1de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Cu aspectul lor de păstăi de culoare închisă, roșcovele furnizează o pulbere delicioasă, excelent înlocuitor al ciocolatei (și mult mai sănătos), ale cărei beneficii pentru sănătate vin din Antichitate.

Previne anemia

Folosirea roșcovului pentru sănătate datează de 4.000 de ani, din Grecia antică. Ulterior, potrivit „Encyclopedia of Healing Foods”, chimiștii britanici din secolul al XIX-lea le vindeau cântăreților păstăi de roșcove, întrucât mestecarea acestora îi ajuta să-și curețe gâtul. Pe lângă consumul ca atare de roșcove proaspete sau uscate, acest rod al naturii este disponibil sub formă de pudră, cipsuri, sirop, extract, capsule. Dat fiind faptul că roșcovele aduc organismului vitaminele A, D și cele din complexul B, minerale (magneziu, fier, potasiu, calciu, fosfor), aceste fructe energizează organismul, îi furnizează nutrienți importanți pentru menținerea în bună stare de funcționare a musculaturii și pentru fortificarea oaselor și, de asemenea, previn anemia, grație aportului de fier.

Este încărcată de antioxidanţi şi fibre

Pudra de roșcove este încărcată de antioxidanți, iar cercetările asupra produsului au relevat faptul că aceştia reduc stresul oxidativ, acţionând împotriva radicalilor liberi. Roșcovele conțin fibre, iar efectele acestora asupra sănătății sunt bine documentate: favorizează peristaltismul intestinal, combat constipația și simptomele problemelor digestive (balonarea și manifestările refluxului gastro-esofagian, printre altele), echilibrează microflora intestinală și scad coesterolul. În plus, taninurile din această pulbere ajută la combaterea toxinelor din sistemul digestiv și la prevenirea creșterii bacteriene dăunătoare în intestine. În același timp, ca aliment alcalin, pulberea de roșcove poate fi consumată de pacienții diagnosticați cu diabet.

Pulberea de roșcove nu conţine gluten, ceea ce înseamnă că poate fi consumată fără probleme de persoanele diagnosticate cu boala celiacă

Tort cu fructe de pădure

1007 8 2Ingrediente: pentru blat: 200 g făină fără gluten, 1 linguriţă cu praf de copt, 4 ouă, 150 g zahăr de cocos pulbere, 100 ml ulei (plus încă puţin pentru uns tava), 1/2 linguriţă cu esenţă de vanilie, 1 praf de sare. Pentru cremă: 6 banane coapte, 2 linguri cu tărâțe de psyllium, 2 linguri cu pudră de roşcove, 2 linguriţe cu extract de vanilie, 2 linguriţe cu extract de rom, 4 linguri cu miere, 250 g mix de fructe de pădure, 1 conservă cu ananas feliat, 3 linguri cu fulgi de migdale, 3 linguri cu fulgi de ciocolată neagră. Pentru sirop: 1 lingură cu miere, 150 ml apă.

Mod de preparare: se pregătește siropul, prin amestecarea ingredientelor. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Se unge o formă rotundă cu puțin ulei și se separă albușurile de gălbenușuri. Primele se bat spumă, cu un praf de sare, iar în bolul cu gălbenușuri se pun zahărul, uleiul, extractul de vanilie şi praful de copt, apoi se încorporează făina, treptat. Se amestecă bine cu albușurile, prin răsturnare, după aceea se pune compoziţia în formă și se dă la copt 45 de minute. Pentru cremă se mixează foarte bine toate ingredientele, cu excepția fructelor de pădure, a ananasului, a fulgilor de migdale și de ciocolată. După ce blatul este copt, se taie în jumătate, se însiropează cu jumătate din cantitatea de sirop, se întinde crema uniform, lăsând deoparte o treime, se presară câteva felii de ananas şi aproape toată cantitatea de fructe de pădure. Se acoperă cu foaia de blat rămasă, care se însiropează, apoi se îmbracă în restul de cremă. Se decorează cu ingredientele rămase. Se dă la frigider cel puţin 30 de minute înainte de servire.