Main menu

header

1007 7 3de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Legumă cu frunze verzi și tulpină albă originară din Asia, bok choy este considerată un aliment-medicament care are o îndelungată istorie de utilizare deopotrivă ca ingredient delicios în diverse meniuri, precum și ca aliat al unui stil sănătos de viață. Oamenii de știință au descoperit în dreptul acestui aliment numeroși compuși care favorizează buna funcționare a organismului și țin la distanță o serie de boli.

Întăreşte oasele

Bok choy a câștigat popularitate în întreaga lume în ultimele decenii, grație gustului său unic și beneficiilor nutriționale impresionante. Concret, această legumă cu frunze verzi este un adevărat tezaur natural de vitamine, minerale și antioxidanți, care o fac foarte valoroasă pentru sănătate, dincolo de textura sa crocantă, care este o plăcere pentru papilele gustative. Înrudită cu varza și broccoli, bok choy este o cruciferă puternică, plină de vitaminele C, K, A și acid folic. Ca urmare, această legumă este considerată un aliat al sistemului imunitar, un protector în fața infecțiilor și bolilor și un susținător al sistemului imunitar. De asemenea, bok choy aduce organismului minerale de top, ca potasiul, calciul și fierul. În aceste condiții, delicioasele sale frunze susțin mineralizarea organismului și întărirea oaselor, precum și transportul oxigenului către organe și țesuturi.

Luptă cu radicalii liberi

Bok choy este deosebit de bogată în antioxidanți, compuși pe care numeroase cercetări i-au asociat cu lupta eficientă împotriva radicalilor liberi, a căror acumulare poate genera boli cronice, cu o bună funcționare a sistemului cardiovascular, precum și de prevenirea daunelor la nivel celular generate de stresul oxidativ. De asemenea, potrivit rezultatelor mai multor cercetări, consumul regulat de bok choy poate susține sănătatea pielii și a vederii, datorită vitaminei A pe care o furnizează corpului. În același timp, prezența acestei legume în dietă este legată de o susținere extinsă acordată funcției tiroidiene, întrucât delicioasele sale frunze conțin iod.

Prin bogăţia de vitamine şi minerale, bok choy previne anemia

Bok choy cu ciuperci şi ghimbir

1007 7 4Ingrediente: 1 kg bok choy, 300 g ciuperci champignon, 3 căţei de usturoi, 20 g ghimbir, 1 lingură cu ulei, 2 linguriţe cu oţet, 2 linguri cu sos de soia, 20 g seminţe de susan, 1 lingură cu zahăr brun, sare după gust.

Mod de preparare: se spală şi se curăţă căpăţânile de bok choi, îndepărtând cotorul şi păstrând frunzele. Ciupercile se curăţă şi se taie grosier, în jumătăţi. Într-o tigaie adâncă se încinge uleiul şi se adaugă usturoiul şi ghimbirul. După aproximativ 30 de secunde, când usturoiul şi ghimbirul au aromatizat uleiul, se pun ciupercile şi se gătesc pe foc mediu până se înmoaie, apoi se adaugă frunzele de bok choi şi se gătesc împreună patru minute. Într-un castron mic se amestecă oţetul, sosul de soia şi zahărul, acesta se transferă în tigaie peste legume și se mai lasă preparatul la gătit trei minute. La final, se condimentează cu sare, se presară seminţele de susan și poate fi consumat simplu sau alături de orez fiert.