Main menu

header

1007 6 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Arbust țepos și rezistent, drăcila este prezentă pe lista vindecătorilor naturii de secole, în special grație proprietăților fructelor sale, dar și scoarța și florile s-au dovedit, pe parcursul unor studii riguroase, depozitare ale unui tezaur de compuși benefici, planta fiind astfel un aliat de calibru al sănătății umane.

Are capacitatea de a furniza energie și vitalitate

Fructele drăcilei sunt foarte hrănitoare - sunt bogate în carbohidrați, fibre și un mare număr de vitamine și minerale. Potrivit articolelor de specialitate, care citează studii ale oamenilor de știință, aceste roade sunt o sursă excelentă de vitamina C, un antioxidant care a demonstrat potențialul de a ajuta la protejarea împotriva daunelor celulare, care pot duce la boli grave. De asemenea, o porție de fructe de drăcilă asigură proteine, carbohidrați, fier, mangan și cupru, toate acestea fiind oligominerale care joacă un rol semnificativ în imunitate și în prevenirea bolilor. Culoarea roșu aprins a acestor fructe de pădure provine din antociani, pigmenți vegetali puternici, care susține funcționarea creierului, prin anularea efectelor nocive ale radicalilor liberi. În plus, drăcila este un excelent tonic pentru organism, având capacitatea de a furniza energie și vitalitate. Planta se poate consuma în acest scop inclusiv sub formă de vin terapeutic, preparat astfel: 150 de grame de fructe proaspete, strivite, de drăcilă se pun într-un litru de vin roşu, împreună cu 250 g zahăr brun (opţional). Se amestecă bine și se lasă la macerat timp de 30 de zile, departe de lumină, agitându-se periodic. Se iau câte 25 ml pe zi, diluat în apă, înainte de fiecare masă.

Îmbunătățește reacția la insulină

Bogate în berberină, un compus vegetal unic, fructele drăcilei sunt adevărați terapeuți ai naturii - potrivit rezultatelor unor studii recente, aceasta acționează ca un antioxidant de calibru, ajută la reducerea nivelului de zahăr și de colesterol din sânge și susține lupta împotriva infecțiilor, având, în același timp, și acțiune antiinflamatoare. Totodată, prin intermediul alcaloizilor și acizilor organici pe care îi conțin, fructele drăcilei pot juca un rol în gestionarea diabetului - boală cronică ce avansează rapid în întreaga lume - îmbunătățind modul în care celulele răspund la hormonul insulină. Un studiu clinic care a inclus adulți cu diabet zaharat de tip II a constatat că administrarea zilnică a 1,5 grame de berberină din fructele drăcilei a dus la o reducere semnificativă a hemoglobinei A1c - o măsură a controlului mediu al zahărului din sânge - rezultatele fiind comparabile cu ale unui medicament destinat aceluiași scop.

Stimulează secreţia bilei

Folosite de secole pentru tratarea diareei, fructele drăcilei au dovedit că pot inhiba anumiți receptori și astfel încetinesc tranzitul intestinal inclusiv în cazurile în care diareea este cauzată de infecții cu anumite bacterii. Pe de altă parte, un studiu clinic la care au participat adulți cu sindrom de colon iritabil a constatat că administrarea în fiecare zi a 800 mg de clorhidrat de berberină din fructele de drăcilă a scăzut semnificativ simptomele afecți- unii. În același timp, cercetările au pus în lumină faptul că un consum regulat de fructe de drăcilă poate ajuta la prevenirea sindromului metabolic, grup de factori de risc care expun la afecțiuni cronice grave. De exemplu, aceste fructe au demonstrat capacitatea de a proteja împotriva obezității, a stresului oxidativ și a nivelurilor crescute de colesterol și de trigliceride, prevenind și creșterea periculoasă a tensiunii arteriale, după cum au demonstrat rezultatele unui studiu clinic derulat pe pacienți cu sindrom metabolic. În același timp, berberina, berbamina şi oxicantina din drăcilă sunt considerate agenții principali prin care planta are acțiune fiziologică importantă. Concret, principiile active din scoarţa tulpinii de drăcilă stimulează secreţia bilei și, de asemenea, au un efect de scădere a presiunii sângelui, care se reflectă în reducerea pulsului, ceea ce recomandă preparatele pe bază de drăcilă inclusiv în cazuri de dereglări menstruale.

Combate inflamaţiile gingivale

Mai multe cercetări de laborator au evidențiat faptul că extractul de drăcilă poate combate inflamația la nivelul cavității orale, prevenind astfel inflamațiile gingivale și implicit afecțiuni ca gingivita. Un studiu care a implicat copii de 12 ani a constatat că aplicarea unui gel cu drăcilă timp de 21 de zile a redus placa dentară și s-a dovedit o metodă mai eficientă chiar și decât unele formule de paste de dinți. Pe de altă parte, specialiștii au analizat potențialul anticancer al berberinei din fructele de drăcilă și au observat că aceasta poate ajuta la combaterea daunelor oxidative asociate cu dezvoltarea bolii și, în plus, are capacitatea de a provoca moartea celulelor canceroase, inhibând replicarea acestora și enzimele implicate în ciclul de viață al celulelor canceroase de prostată, ficat, oase și sân.

Leac pentru conjunctivită

Bereberina din fructele drăcilei este utilizată pentru afecţiuni oculare, sub formă de picături, datorită acţiunii astringent a acestei plante. De exemplu, este recomandată drăcila pentru a trata congestia ochilor, planta intrând în compoziţia preparatelor farmaceutice moderne care se adresează unor stări oculare inflamatorii, cum sunt blefarita şi conjunctivita. Mai multe cercetări au relevat faptul că fructele drăcilei pot juca un rol în tratarea acneei, prin capacitatea de a combate inflamația și infecțiile asociate cu această afecțiune a pielii. Un studiu clinic în care au fost implicați adolescenți cu acnee moderată până la severă a constatat că administrarea a 600 mg extract uscat de drăcilă pe zi, timp de patru săptămâni, a redus semnificativ numărul de leziuni provocate de acnee. Tot extern, scoarța de drăcilă, preparată din fierberea timp de cinci minute a unei lingurițe cu scoarţă mărunţită de plantă în 250 ml apă, este utilă, sub formă de gargară, în caz de dureri în gât. Drăcila se poate achiziționa sub formă de capsule uscate, extract lichid și unguente sau geluri, planta fiind în general considerată sigură pentru majoritatea persoanelor. Dozarea drăcilei depinde de forma de administrare și de scopul utilizării - în general, pentru suplimentele de extract de fructe, doza recomandată variază între 500 mg și 1.000 mg pe zi, împărțită în două sau trei doze.

Drăcila este un excelent remediu pentru reglarea funcţiei ficatului şi poate fi utilizată cu succes în tratamentul hepatitei sau al icterului

Dulceaţă de fructe de drăcilă

1007 6 2Ingrediente: 1 kg fructe de drăcilă, 1,2 kg zahăr, 1 linguriță cu acid citric, 1 plic cu zahăr vanilat, 1 litru de apă.

Mod de preparare: se pun fructele spălate într-un vas, se toarnă apă rece astfel încât să fie complet acoperite și se lasă timp de trei ore, apoi se strecoară, se clătesc din nou, se acoperă cu 200 g zahăr și se lasă până a doua zi la rece. Restul de zahăr se combină cu un litru de apă călduță și cu sucul lăsat de fructele din frigider, se toarnă lichidul rezultat într-un vas și dă la cuptor, la foc moderat, încălzindu-se treptat până la fierbere, moment în care se adaugă acidul citric și fructele. Se lasă în cuptor până când dulceața devine o compoziție fermă și nu se amestecă bine cu lingura, ci doar clătinând vasul. După ce se scoate din cuptor, se adaugă zahărul vanilat, se lasă să se răcească la temperatura camerei și se pune în borcane. Se păstrează la frigider.