Roxana Istudor şi Adrian Barna
Capabilă să se transforme foarte rapid într-o pădure subacvatică, mare iubitoare de Soare, alga kelp a uimit oamenii de știință care i-au studiat proprietățile nutriționale, vădind vitamine, minerale, antioxidanţi şi enzime și mai ales o concentrație notabilă de iod.
Previne defectele de tub neural ale fătului
Alga kelp este disponibilă sub formă de capsule și pulbere și este faimoasă în primul rând pentru suportul pe care îl asigură glandei tiroide, datorită iodului pe care îl conține, un mineral cu rol important în reglarea hormonilor tiroidieni şi, prin urmare, a ritmului metabolismului şi nivelului de energie. De asemenea, kelp conţine alte 45 de minerale, plus 16 aminoacizi şi 11 vitamine. De exemplu, prin aportul de vitamina K, această algă ajută la coagularea sângelui, previne hemoragiile şi contribuie la formarea oaselor, vitamina B1 favorizează transformarea glucidelor şi grăsimilor în energie și transmiterea fluxului nervos, iar vitamina B9, cunoscutul acid folic, este esențial în sinteza aminoacizilor şi proteinelor, participă la formarea hemoglobinei și este foarte importantă pentru prevenirea defectelor de tub neural ale fătului.
Regularizează ritmul cardiac
Încărcată de minerale foarte importante pentru metabolism, kelp contribuie la producerea de energie la nivel celular și favorizează, prin intermediul fierului, transportul oxigenul la celulele corpului. Pe de altă parte, această algă alcalină este binecunoscută pentru capacitatea de a echilibra pH-ul corpului, fiind recomandată în cadrul unei diete sănătoase. Totodată, în dreptul kelp mai este menționată contribuția la menținerea regularităţii ritmului cardiac, la buna funcţionare a sistemului nervos şi muscular și la accelerarea cicatrizării leziunilor. Pe de altă parte, această algă este un aliat al hidratării optime a corpului, mai ales în cazul persoanelor bolnave, celor care stau prea mult în Soare sau care se află în convalescență și care pierd de regulă mai multe lichide. În plus, prezența kelp în dietă este de natură să aducă metabolismului feminin nutrienții necesari reechilibrării după menstruație sau menținerii unui nivel optim de vitamine și minerale în timpul sarcinii.
Vitamina C din kelp creşte imunitatea organismului şi combate stresul oxidativ