de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Sămânță extraordinară, quinoa, percepută pe scară largă ca fiind o cereală, a intrat pe lista superalimentelor după ce serii de cercetări i-au relevat puterea de a hrăni, de a preveni dezechilibre metabolice și chiar de a vindeca anumite afecțiuni.
Reduce riscul de diabet
Quinoa a fost cultivată timp de milenii în America de Sud și este considerată astăzi unul dintre cele mai sănătoase alimente din lume, grație unui conținut nutrițional de excepție - gamă largă de antioxidanţi, vitamine şi minerale. Din perspectivă nutrițională, quinoa este o adevărată campioană a alimentelor: conţine carbohidraţi, proteine, grăsimi. Mai mult, această sămânță furnizează o cantitate apreciabilă de fibre insolubile (mai multe decât orezul brun şi porumbul galben), asociate de oamenii de știință cu un risc mai redus de diabet. Un studiu clinic la care au luat parte voluntari cu vârsta peste 65 de ani care au consumat quinoa timp de patru săptămâni a avut ca rezultate o reducere semnificativă a nivelului glucozei şi o scădere în greutate a voluntarilor. De altfel, acest efect remarcabil al consumului de quinoa este dublat de capacitatea pseudo-cerealei de a nu provoca o creştere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, grație nivelului său glicemic scăzut. Pe de altă parte, unele fibre din quinoa hrănesc bacteriile benefice la acest nivel şi astfel susțin sănătatea sistemului digestiv.
Furnizează toţi cei nouă aminoacizi esenţiali
Quinoa este considerată o sursă de proteine complete, furnizând toţi cei nouă aminoacizi esenţiali și fiind, în același timp, foarte ușor digerabilă. De asemenea, rezultatele unui studiu recent arată că aceste seminţe conţin fenoli, polizaharide şi saponine, compuşi bioactivi cu efecte antiinflamatoare şi antioxidante. De exemplu, unele studii de laborator au relevat faptul că polizaharidele din quinoa pot ajuta la protejarea sănătăţii celulare şi la prevenirea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cel de ficat sau de col uterin. Totodată, quinoa conţine flavonoide şi polifenoli, iar proprietăţile acestor compuşi au fost confirmate de numeroase cercetări care au evidențiat faptul că pot ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative şi la reducerea inflamaţiei, semințele fiind astfel recomandate pentru încetinirea îmbătrânirii, sănătatea creierului și prevenirea unor afecțiuni care au la bază inflamațiile (artrită, gută).
Valoarea nutriţională a quinoa a determinat specialiştii de la NASA să folosească aceste semințe în timpul misiunilor spaţiale pe termen lung
Utilă în anemie
Prezentă pe lista superalimentelor, această sămânță cu gust deosebit nu conţine gluten și astfel este un adevărat aliat nutrițional al persoanelor care suferă de boala celiacă, cu atât mai mult cu cât quinoa are o textură crocantă şi o delicioasă aromă de nucă. În același timp, specialiștii menționează în dreptul acestui aliment capacitatea de a reduce nivelul colesterolului, ceea ce recomandă această sămânță persoanelor cu risc de atac de cord sau de accident vascular cerebral, în principal datorită faptului că reprezintă o sursă abundentă de acizi graşi Omega 3, care pot avea un impact major asupra colesterolului LDL („rău”). Totodată, potrivit rezultatelor unor cercetări recente, quinoa este un adevărat tezaur de fier, ceea ce poate fi de folos persoanelor cu anemie, celor care suferă pierderi cronice de sânge sau care fac exerciţii fizice intense.