de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Plantă excepțională, ale cărei frunze, flori și seminţe sunt utilizate în medicina naturisă din timpuri străvechi, cătina este faimoasă pentru faptul că oferă unele dintre cele mai nutritive fructe din lume, adevărate tezaure de antioxidanţi şi vitamine, care contribuie la fortificarea întregului organism.
Crește imunitatea
În multe zone ale lumii, cătina a fost considerată un adevărat panaceu timp de secole. Această îndelungată tradiție de utilizare a fost confirmată de cercetările moderne, care au confirmat statutul plantei de star al medicinei naturiste. Cătina conține peste 190 de compuşi nutritivi, dintre care aportul de vitamina C este de zece ori mai mare decât al citricelor, acesta fiind motivul principal pentru care este recomandată pentru creşterea imunităţii. De asemenea, oamenii de ştiinţă au descoperit că acest fruct este deosebit de bogat într-o varietate de flavonoide și antioxidanţi care distrug radicalii liberi și astfel previn bolile cronice.
Protejează de viroze și gripe
Cătina aduce organismului, printre altele, o multitudine de vitamine şi de minerale (A, B, E, F, K, P, betacaroten, celuloză, fosfor, potasiu, fier, calciu, magneziu). Ca urmare, planta este creditată cu o lungă listă de beneficii pentru sănătate, care include un tablou larg de prevenție și vindecare. Astfel, administrarea de cătină protejează de viroze și gripe, menţine sănătatea ochilor, stimulează regenerarea ţesuturilor, susţine buna funcționare cardiovasculară, întăreşte pereţii celulari, echilibrează funcţia endocrină și reglează lipidele din sânge. Pe de altă parte, prin activitatea antiinflamatoare și cicatrizantă, cătina este un aliat împotriva ulcerelor (în special preparatele din seminţele, frunzele şi scoarţa acestui arbust) și are acțiune antiinflamatoare și analgezică, reducând durerea.
Uleiul, bun pentru arsuri şi escare
Extern, uleiul de cătină este eficient în tratamentul arsurilor, escarelor şi al unor afecţiuni ale pielii, precum dermatita, eczema, rozaceea, acneea, psoriazisul şi daunele provocate pielii de radiaţiile solare. Totodată, „boabele” de cătină cu miere sunt uimitoare când vine vorba despre vindecarea durerilor de gât. În același timp, administrarea a două lingurițe de cătină cu miere pe zi, în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, reprezintă un tratament excelent pentru anemie, hepatită şi afecţiuni vasculare. În ceea ce privește dozarea, în studiile clinice, fructele de cătină uscate la aer sau sub formă de ulei din seminţe au fost consumate zilnic în doze de maximum 45 g, timp de până la șase luni, iar sucul obţinut din fructele arbustului a fost administrat în cantităţi de până la 300 ml zilnic, timp de opt săptămâni.
Quercetina din cătină este un flavonoid studiat intens din perspectiva capacității de a distruge celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Atenuează simptomele menopauzei
Binecunoscută pentru capacitatea de a reduce uscăciunea vaginală, cătina poate atenua semnificativ simptomele menopauzei și este considerată un remediu alternativ eficient pentru femeile care nu pot administra produse pe bază de estrogen. De asemenea, un studiu clinic recent a relevat faptul că administrarea de cătină este de natură să combată în mod natural sindromul ochilor uscați, afecțiune care implică insuficiență lacrimală, disconfort ocular, diminuarea acuității vizuale, inflamație la nivelul ochilor.