de Roxana Istudor şi Liviu Rusu
Tip de ceai făcut din frunzele și tulpinile uscate ale plantei ilex paraguariensis, yerba mate este o băutură deopotrivă apreciată pentru gustul bogat și pentru proprietăți terapeutice care contribuie la buna funcționare a organismului și care au atras atenția comunității oamenilor de știință.
Este considerat un energizant natural
Potrivit cercetărilor recente efectuate asupra yerba mate, acest ceai conține antioxidanți, cofeină și nutrienți. În aceste condiții, yerba mate este considerat un energizant natural al organismului, care poate îmbunătăți performanța fizică, susține contracțiile musculare și crește nivelul de energie. De asemenea, această băutură tradițională din America de Sud are proprietăți asemănătoare cafelei, grație unor compuși numiți xantine, dar oferă un gust mult mai bogat, asemănător ciocolatei. În plus, prin intermediul grupei de antioxidanți care poartă numele de derivați de cafeoil și al saponinelor, yerba mate are acțiune antiinflamatoare, ceea ce recomandă această băutură persoanelor care doresc să țină la distanță bolile neurodegenerative, iar prin polifenolii pe care îi aduce organismului, acest tip de ceai ajută la reducerea tensiunii arteriale, la prevenirea formării de cheaguri de sânge, la îmbunătăţirea circulaţiei sangvine, contribuind astfel la sănătatea inimii și scăzând riscul de boli cardiovasculare.
Inhibă ciupercile care provoacă erupții cutanate
Potrivit rezultatelor cercetărilor, yerba mate conține micronutrienți importanți, inclusiv vitamina C, tiamină, riboflavină și vitamina B6, precum și minerale (potasiu, calciu, magneziu, fosfor, mangan și fier). Ca urmare, consumul regulat de yerba mate îmbunătățește concentrarea mentală prin impactul asupra nivelurilor anumitor molecule de semnalizare din creier. Potrivit rezultatelor unui studiu clinic, acest tip de ceai s-a dovedit benefic pentru vigilența, atenția și timpul de reacție ale voluntarilor care l-au consumat. În același timp, s-a demonstrat faptul că anumiți compuși de yerba mate pot preveni creșterea anumitor ciuperci responsabile pentru unele erupții cutanate. Pentru a pregăti ceaiul, se umple treimea inferioară a unui vas special numit calabash cu frunze de mate uscate, apoi se toarnă apă fierbinte. În mod tradițional, yerba mate se soarbe cu paiul.
Mai multe studii de laborator au descoperit că extractul de yerba mate dezactivează E.coli, o bacterie care provoacă simptome de intoxicație alimentară
„Topeşte“ grăsimea de pe abdomen
Unele cercetări sugerează că yerba mate poate ajuta la gestionarea greutății, prin reducerea grăsimii abdominale și a indicelui de masă corporală, precum și prin accelerarea metabolismului. Acest tip de ceai scade numărul total de celule adipoase și poate crește cantitatea de grăsime arsă pentru energie. Un studiu clinic la care au participat persoane supraponderale a demonstrat faptul că voluntarii care au primit trei grame de pulbere de yerba mate pe zi au înregistrat o scădere semnificativă în greutate și o reducere a raportului dintre talie și șold. În același timp, yerba mate poate ajuta la scăderea nivelului zahărului din sânge și la reducerea complicațiilor asociate diabetului - un studiu recent a evidențiat faptul că persoanele care au consumat 330 ml yerba mate de trei ori pe zi timp de două luni au înregistrat niveluri mai scăzute de hemoglobină A1c, un marker al controlului pe termen lung al zahărului din sânge.