de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Condiment cu aromă deosebită, inconfundabilă, tarhonul este prezent pe lista vindecătorilor naturii cu o serie de proprietăți care fac ca delicioasele frunze nu doar să parfumeze diverse meniuri, ci și să exercite acțiune binefăcătoare asupra organismului.
Previne degenerescența maculară
Tarhonul are o îndelungată istorie de cultivare şi utilizare în bucătăria şi medicina tradiţională. Apreciată pentru gustul său distinct, această plantă aromatică este foarte bogată în vitamine, minerale şi antixidanţi. Tarhonul ajută astfel la combaterea radicalilor liberi şi la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative. Ca urmare a acestui conținut remarcabil, condimentul contribuie la reducerea riscului de boli cronice. Un studiu publicat în revista Journal of Agricultural and Food Chemistry a evidenţiat conţinutul ridicat de polifenoli şi flavonoide al tarhonului, ceea ce recomandă planta pentru susținerea sistemului cardiovascular și a funcționării creierului. Pe de altă parte, datorită conţinutului ridicat de vitamina A, tarhonul poate contribui la menţinerea sănătăţii oculare, prevenind degenerescența maculară şi cataracta.
Favorizează absorbția nutrienților
Cunoscut pentru proprietăţile sale sedative uşoare, tarhonul este recomandat pentru îmbunătățirea duratei și calității somnului, în principal consumat sub formă de ceai, preparat conform indicațiilor de pe ambalaj, sau difuzat în încăpere, ca ulei esențial. De asemenea, condimentul este un binecunoscut aliat al digestiei - conţine compuşi care ajută la stimularea secreţiei de sucuri digestive, favorizând astfel absorbţia nutrienţilor. Totodată, grație acțiunii antiinflamatoare, această plantă este creditată cu proprietatea de a ajuta împotriva suferințelor generate de artrită. O serie de studii au relevat faptul că uleiul esenţial de tarhon poate inhiba producţia de prostaglandine, substanțe considerate mediatori ai inflamaţiei. În același timp, condimentul are puterea de a combate infecţiile bacteriene şi fungice - uleiul esenţial de tarhon a demonstrat eficacitate împotriva unor patogeni ca S.aureus şi E.coli.
Tarhonul poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge
Pui cu sos de tarhon
Ingrediente: 1 pui fără piele, 2 morcovi, 6 boabe de piper negru, 1 foaie de dafin, 1 ceapă, 1 legătură de pătrunjel proaspăt, 1 lingură cu tarhon, 1 căţel de usturoi, 3 linguriţe cu sare. Pentru sos: 2 linguri cu unt, 3 linguri cu făină, 200 g smântână, 1 gălbenuş.
Mod de preparare: se pun carnea, morcovii, boabele de piper, foaia de dafin, ceapa, pătrunjelul, 1 linguriţă cu tarhon, usturoiul şi sarea într-o cratiţă mare, care se umple cu apă cât să acopere tot şi se fierbe timp de 45 de minute. Se scoate puiul și se pune deoparte. Se strecoară 1 litru de lichid şi se așază într-un vas, pe foc mediu și se lasă să scadă aproape la jumătate. Într-o altă oală se topeşte untul şi se adaugă făina - se gătește două minute, amestecând continuu și, treptat, se toarnă supa scăzută, amestecând constant, până când lichidul se îngroaşă. Se condimentează după gust. Separat se amestecă smântâna cu gălbenuşul şi tarhonul rămas şi se adaugă la sosul din cratiţă, care se mai lasă până aproape de punctul de fierbere, apoi se dă deoparte. Se servește cu carnea scoasă de pe os și garnitura preferată.