Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Pălămidei i se mai spune ceapă ciorască, ciurul zânelor, ciurul zorilor, colacul babei, pâinea babei sau turtă. Rizomul şi rădăcinile sale conţin insulină, tanin, rezine, ulei volatil şi săruri minerale. Remediile din această plantă au acţiune antiinfecţioasă, diuretică, sudorifică, stomahică, sunt cicatrizante ale pielii şi mucoaselor, distrug stafilococii şi măresc cantitatea de urină eliminată, contribuind la dezintoxicare.

Contribuie şi în cazul impotenţei
Se poate folosi în caz de acnee, anemie feriprivă, ascită, asimilaţie deficitară, boli de stomac sau urinare, bronşite, boli dermatologice, eczeme, răni, febră, herpes, hipocalcemie, hipomagnezie, impotenţă sexuală, infecţii cu stafilococ auriu, inflamaţii cutanate, pecingine, răceli, sindrom de malabsorbţie, sterilitate, tulburări de creştere la copii şi viermi intestinali.

Praful se pune pe răni
Moduri de preparare:
- se macină cu râşniţa planta uscată şi se ia un vârf de cuţit de pulbere, care se pune sub limbă. Se ţine timp de zece minute, după care se înghite. Se prepară de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese;
- extern se pune praf pe răni;
- pentru infuzie se amestecă două linguriţe cu plantă mărunţită în 250 ml de apă rece seara. Se ţine până dimineaţa la temperatura camerei. Se filtrează şi planta se pune din nou cu apă. De data aceasta se va fierbe cinci minute. Se acoperă şi se lasă la răcit, se strecoară şi se toarnă apoi peste ceaiul obţinut prin macerare. Această infuzie se bea de mai multe ori pe zi şi este utilă la dezintoxicare;
- tinctura se prepară din 50 de grame de plantă mărunţită în 250 ml de alcool alimentar de 70 de grade. Se astupă bine, se agită zilnic şi se strecoară după două săptămâni. Se va lua câte o linguriţă de trei ori pe zi, înainte de mese, diluată cu puţină apă.