Main menu

header

Cunoscut din antichitate şi slăvit în papirusurile egiptene, prazul este un remediu ideal în tratarea a nu mai puţin de 50 de maladii.

Laxativ de excepţie
     Ruda mai puţin usturătoarea a cepei, prazul, bogat în sodiu, potasiu, calciu, fier, fosfor, dar şi în vitaminele A, B1, B2, C, precum şi în mucilagii, este considerat un puternic diuretic, dar şi un aliment ideal pentru suferinzii de stomac, anemie, reumatism sau ficat. Leguma este totodată un excelent tonic al sistemului nervos, laxativ de excepţie, calmant al tractului digestiv, un foarte bun emolient şi expectorant şi, nu în ultimul rând, un adjuvant de nădejde în tratarea aterosclerozei. 

Tratează angina pectorală  
     O cură cu praz ajută la detoxifierea organismului, la tratarea bronşitei, hemoroizilor, constipaţiei, larigintei, fiind recomandat de specialişti şi în artrită, gută, afecţiuni ale căilor renale, obezitate, dureri cardiace, tuse, furunculoză şi chiar în… sterilitate. Se utilizează sub formă de decoct preparat în felul următor: planta se toacă, mărunt şi se pun la fiert cantităţi egale de legumă şi de apă. Se fierb 30 de minute, se lasă la răcit şi se consumă trei căni pe zi. În cazul afecţiunilor pectorale, se utilizează un sirop din decoct foarte concentrat, ce se amestecă bine cu câteva linguriţe cu miere. Se consumă o linguriţă de patru ori pe zi. Celor care suferă de angină pectorală le sunt de un real ajutor gargarele făcute cu decoct de praz. 

Ne scapă de bătături
     Extern, prazul este recomandat cu succes în abcese, furuncule şi umflături cauzate de gută, în aceste cazuri fiind utilizate cataplasme cu frunze fierte. Persoanele care suferă de bătături vor aplica pe locul dureros cataplasme cu macerat de frunze de praz peste care se toarnă câteva linguri cu oţet. Se păstrează pe locul dureros opt ore. Tratamentul durează o săptămână. În cosmetică se foloseşte masca din praz, excelentă atât în combaterea acneei, cât şi pentru decongestionarea tenului.  Mod de preparare: se fierbe o mână de frunze în apă pentru 30 minute, până devine o pastă. Se aplică cinci minute pe faţă. Împotriva cuperozei se recomandă suc de praz amestecat în părţi egale cu zer sau cu lapte. Se fac tamponări locale. Brunetele pot folosi prazul pentru a da podoabei capilare reflexe de vis. În acest scop se face un decoct din frunze şi tulpină, tocate mărunt, care se fierb 30 de minute, apoi se strecoară. Cu soluţia obţinută se clăteşte părul după spălat.  
Ioana Ene