Main menu

header

   Consumul de broccoli poate elimina distrugerile din organism provocate de diabet vaselor sangvine, arătă un studiu efectuat de oamenii de ştiinţă britanici. Aceştia sunt de părere că sulforanul, o substanţă din broccoli, contribuie la creşterea producţiei de enzime ce protejează vasele de sânge şi la reducerea moleculelor ce distrug celulele.

Previne infarctul şi accidentele cerebrale
    Legumele crucifere, precum conopida, varza, broccoli, varza de Bruxelles, au fost asociate anterior cu scăderea riscurilor de infarct şi de accidente cerebrale. S-a arătat că persoanele bolnave de diabet prezintă de cinci ori mai multe riscuri de a dezvolta maladii car­diovasculare, precum infarct sau accidente cerebrale, ambele provocate de distrugerea vaselor sangvine. De aici şi importanţa consumului acestor legume pentru diabetici.

     Cercetătorii au mai descoperit că sulforanul activează proteina din organism numită Nrf2, ce protejează celulele şi ţesuturile de distrugere prin activarea enzimelor antioxidante şi de detoxifiere. Coordonatorul studiului, profesorul Paul Thornalley, a indicat că urmează să se facă studii pentru a stabili dacă o dietă bogată în legume crucifere are cu adevărat efecte benefice asupra pacienţilor cu diabet. Studiul actual a fost efectuat asupra unor celule în laborator şi nu asupra unor subiecţi umani.

Elena Şerban