Main menu

header

de Elena Şerban

Strănutaţi des? Vi se înfundă şi vă curge nasul? Aveţi dureri de cap şi febră uşoară? Dacă da, luaţi în calcul că aţi putea suferi de rinită, nu de o răceală, aşa cum credeţi. Diferenţa dintre cele două este aceea că prima afecţiune este cauzată de diverşi factori care irită mucoasa nazală. Există mai multe tipuri de rinite care au manifestări diferite şi modalităţi specifice de tratament. Este indicat ca, la recomandarea medicilor, să se abordeze şi tratamentul naturist.

Infuzia de muşeţel vindecă rinosinuzita
Rinosinuzita este cauzată de o infecţie localizată la nivelul cavităţilor sinusurilor feţei şi se manifestă prin dureri şi scurgeri nazale, mucoase sau purulente. Farmacia verde recomandă infuzii şi inhalaţii cu aceste infuzii, care trebuie preparate din următoarele plante: muşeţel, salvie, răchitan şi trei-fraţi-pătaţi. Pentru infuzii proporţia este de o linguriţă cu frunze (uscate sau proaspete) la o cană cu apă fiartă. Se beau două căni pe zi, îndulcite cu miere.
Un alt leac presupune să trageţi pe nas (alternativ, pe câte o nară) un decoct preparat din rădăcină de cerenţel. Acesta se obţine dacă fierbeţi, timp de 30 de minute, două linguriţe cu plantă într-o cană cu apă. Lichidul trebuie să fie călduţ când este utilizat.

Aspiraţi decoct de coada-şoricelului
Şi infuzia de coada-şoricelului poate fi administrată intern, sub diferite variante. Fie se beau două ceaiuri pe zi, fie se fac inhalaţii. Sunt indicate şi aspiraţiile nazale.
Decoctul de cimbrişor poate fi şi el folosit sub formă de inhalaţii, la fel ca apa fiartă cu sare. Proporţiile necesare sunt o linguriţă cu sare sau cu plantă la o cană cu apă clocotită.
În cazul durerilor mari fricţionaţi zona cu ceapă tăiată mărunt, apoi puteţi aplica local cataplasme cu sare, mălai sau nisip cald.

Beţi lichid din muguri de coacăz negru
Supranumită şi febra fânului, rinita alergică este o reacţie exagerată a sistemului imunitar la particulele inspirate din aer. Aceasta cauzează inflamaţie şi simptome care afectează în principal nasul, dar şi ochii, urechile, gâtul şi gura. Afecţiunea se manifestă prin congestie nazală (nas înfundat), prurit nazal, lăcrimare, oboseală, iritabilitate şi tuse. Natura ajută şi în acest caz, printre cele mai eficiente preparate fiind infuziile de coada-şoricelului, de trei-fraţi-pătaţi şi de ţelină. Se beau câte trei căni pe zi. Preparatul realizat din trei-fraţi-pătaţi poate fi folosit şi la inhalaţii sau la spălături nazale.
O acţiune antialergică are şi infuzia din muguri de coacăz negru. Ea se prepară dintr-o linguriţă cu plantă la o cană cu apă.

Crustele, eliminate cu sare
Ozena este termenul medical care descrie o formă particulară de rinită, numită atrofică. Aceasta se dezvoltă ca urmare a unor infecţii persistente, complicate printr-o inflamaţie locală a mucoasei nazale. Una dintre cele mai neplăcute caracteristici ale acestei afecţiuni este prezenţa unor cruste cu miros respingător. Pentru a trata acest tip de rinită sunt cele mai bune spălăturile cu soluţie de apă cu sare. Este nevoie de o lingură cu sare la un litru de apă. Soluţia se lasă la răcit, se pune în pumn şi se aspiră pe fiecare nară. Acest tratament, deşi este neplăcut, înmoaie crustele şi ajută la dezlipirea lor.

Mestecaţi faguri
Rinita hipertrofică este o inflamaţie a mucoasei nazale care se îngroaşă, ia formă de polipi şi astupă fosele nazale. În acest caz, se folosesc infuziile de cimbrişor, de levănţică, de muşeţel şi de rozmarin. Acestea se prepară dintr-o linguriţă cu plantă la 250 ml apă fiartă şi se beau trei căni pe zi. De asemenea, acelaşi preparat se poate folosi şi la inhalaţii şi spălături nazale.
Ceaiul de levănţică, de muşeţel sau de rozmarin sunt utile atât pentru băut, cât şi pentru inhalaţii.
Un efect deosebit de bun îl are mestecatul frecvent şi regulat de faguri de miere sau tamponarea nărilor cu o soluţie obţinută din miere şi apă distilată (în proporţii egale).

Zeama de lămâie combate sinuzita
Una dintre complicaţiile rinitelor este sinuzita. Această afecţiune are printre simptome oboseala, durerile de dinţi, mirosul neplăcut, respiraţia greoaie, diminuarea simţului gustului sau al mirosului, durerile de cap, dar şi mucozităţile nazale persistente. Este o afecţiune destul de greu de vindecat, dar există tratamente naturiste care calmează simptomele. Aspiraţia cu suc de varză este una dintre cele mai rapide şi mai eficiente metode de luptă contra sinuzitei. În acest sens, alegeţi şi spălaţi câteva frunze de varză şi puneţi-le într-un storcător. Sucul obţinut este ideal pentru spălăturile nazale - aspiraţi câte o jumătate de linguriţă cu suc pe fiecare nară, de două ori pe zi.
Şi lămâia este foarte bună, zeama acesteia fiind eficientă pentru a calma durerile cauzate de sinuzită şi pentru a elimina mucozităţile persistente. Puneţi în nas două-trei picături de suc de lămâie de câteva ori pe zi.
O inhalaţie bună pentru sinuzită este cea cu usturoi. Daţi prin răzătoarea foarte mică un căţel de usturoi, amestecaţi-l cu o linguriţă cu oţet de mere şi cu o jumătate de litru de apă fiartă, puneţi totul într-un vas şi faceţi inhalaţii. Sinusurile vor fi eliberate în scurt timp dacă se repetă procedeul de două ori pe zi.

Spălăturile nazale se fac preventiv

Asiaticii folosesc o metodă ieftină şi eficientă pentru a rămâne sănătoşi: spălăturile nazale. În ultimul timp, această procedură a pătruns şi în România, însă este mult prea puţin utilizată. Păcat, pentru că se pare că această veche practică este eficientă în caz de afecţiuni respiratorii, alergii, guturai, infecţii, răceli, sinuzite sau chiar sforăit. Aveţi nevoie de un litru de apă, ce trebuie pus într-un vas emailat. Adăugaţi o linguriţă cu sare, nu foarte fină, dar nici grunjoasă. După ce soluţia a ajuns la temperatura camerei, puneţi puţină în căuşul palmei şi trageţi pe o nară şi evacuaţi pe gură. Se repetă procedura şi cu cealaltă nară. Spălăturile se efectuează atât dimineaţa, cât şi seara. Asiaticii recomandă efectuarea acestor tratamente pe perioadă îndelungată, chiar permanent, deoarece nu au efecte secundare şi sunt benefice.

Pont! În caz de sinuzită puteţi încerca o soluţie alcoolică de propolis 5% - câte cinci picături se pun în fiecare nară de trei ori pe zi, până la vindecare.