Main menu

header

   Salată de vinete. Vinete pane. Tocăniţă. Multe şi gustoase sunt preparatele pe bază de pătlăgea vânătă, aşa după cum este cunoscută vânăta. Cum suntem în plin sezon al acestor legume, vă anunţăm că o cură cu vinete vă hidratează şi vă purifică organismul. Astfel, în afară de conţinutul ridicat de apă, vinetele conţin potasiu (bun pentru stimularea inimii), magneziu (luptă contra stresului), calciu (pentru întărirea sistemului osos), vita­minele A şi C. 

Alungă insomniile şi stările de nervozitate
    Aceste legume sunt indicate şi în alimentaţia persoanelor care vor să ţină cure de slăbire, datorită numărului mic de calorii (circa 20 de calorii la 100 g). Printre alte beneficii ale consumului de vinete se numără: combaterea insomniei şi a stărilor de nervozitate. De asemenea, este un bun diuretic şi bun antiinflamator. Frunzele vinetelor sunt folosite în terapii naturiste, pentru calmarea arsurilor de soare, a abceselor, a hemoroizilor şi a pecinginei. Pentru a scăpa de aceste afecţiuni, striviţi uşor câteva frunze şi aplicaţi-le pe locul inflamat. Puneţi deasupra un plasture susţinut de un bandaj.

Tratamente minune
    Vă prezentăm mai jos două reţete cu rol în curăţarea ficatului sau în detoxifierea organismului.  Curăţarea ficatului: tăiaţi în cubuleţe 200 g pătlăgea vânătă, curăţată de coajă, şi puneţi-le într-o sticlă cu gura mai largă, în care aveţi un litru de vin alb sec. Lăsaţi la macerat cinci zile, agitând dimineaţa şi seara, apoi strecuraţi. Beţi câte o linguriţă din acest preparat înainte de fiecare dintre cele trei mese principale.

    Tratamentul continuă până la epuizarea preparatului. Detoxifiere: puneţi într-o cratiţă 30 g de cubuleţe din vinete şi o jumătate de litru de apă rece. Fierbeţi zece minute, apoi lăsaţi la infuzat încă pe atât. Strecuraţi. Acest ceai se ia de trei ori pe zi între mese, timp de trei săptămâni. Urmaţi această cură la fiecare schimbare de anotimp, mai ales că aceste legume sunt pe locul doi, după varză, în prevenirea cancerului.  

Elena Şerban


Atenţie! - Pătlăgeaua vânătă, neajunsă la maturitate, poate fi periculoasă, din cauza unei substanţe numite solanină. O pătlăgea vânătă matură se recunoaşte cu uşurinţă după coaja ei netedă şi lucioasă şi după codiţa verde-închis rigidă; - Vinetele prăjite, pe lângă faptul că îşi pierd din proprietăţi, au efecte dăunătoare asupra danturii!