Main menu

header

    Omagul este una dintre cele mai toxice plante de la noi din ţară. Consumul a unul sau două grame de tuberculi uscaţi poate fi mortal pentru om! Intoxicaţia se manifestă cu senzaţie de arsură şi înţepături în gât, în degetele de la mâini şi picioare, hipotermie gravă, ameţeli, vomă, diaree, respiraţie rară şi neregulată, scăderea tensiunii arteriale, dureri de cap, gât şi spate. Din cauza acestor afecţiuni, moartea poate surveni în 20 de minute, prin colaps. Din fericire, intoxicaţiile cu omag la om sunt foarte rare, animalele fiind ţinta cea mai des întâlnită.

Calmează nevralgiile sciatice severe
    Cu toate că este foarte veninos şi toxic, omagul are şi părţi bune, în condiţiile în care este administrat sub stricta supraveghere a specialistului în medicină. Unii fitoterapeuţi sunt de părere că omagul calmează durerile în tot soiul de nevralgii, fiind bun de asemenea la tusea măgărească (convulsivă), la reumatism, gută, nevralgie sciatică (ce se manifestă prin tulburări motorii). În tratarea acestor afecţiuni se folosesc atât frunzele, cât şi rădăcina. Compoziţiile realizate din rădăcină sunt mult mai tari decât cele din frunze. Spre exemplu, în ceea ce priveşte tinctura de frunze, se administrează până la cinci grame  pe zi, pe când cea de rădăcină, numai până la zece picături pe zi într-o porţie (băutură).

 Combate reumatismul
    Omagul, denumit şi iarba-rea sau iarba-bubei în termeni populari, se folosea contra reumatismului. Pe vremuri, oamenii scăpau de durerile reumatice cu ajutorul rădăcinilor pisate, amestecate cu untură, compoziţie ce era aplicată la încheieturi.
Ana-Maria Cocea


     Nu încercaţi singuri acasă! Unii fitoterapeuţi pretind că tratamentul cu ceaiuri de omag a dat rezultate spectaculoase în vindecarea cancerului, mai ales a celui de colon. Nu încercaţi singuri niciun fel de tratament cu omag, fără indicaţiile medicului sau ale fitoterapeutului, indiferent de afecţiunea pe care o aveţi. În caz contrar riscaţi să vă intoxicaţi grav sau chiar să vă pierdeţi viaţa. Unii specialişti sunt de părere că omagul este foarte util în cazurile de cancer, pentru calmarea durerilor. Astfel, planta poate fi folosită doar extern, la indicaţiile medicului sau ale fitoterapeutului.