Main menu

header

   Cu florile ei galben strălucitoare, splinuţa se întâlneşte în toată Europa. Datorită faptului că este utilizată mai ales în tratarea rănilor, planta a primit numele de „Planta rănilor”.

 Ajută la eliminarea calculilor urinari
    Splinuţa se recoltează toamna. Se lasă să se usuce într-un loc bine aerisit şi apoi se mărunţeşte. Planta conţine ulei esenţial, tanini, flavonoide, dar şi substanţe antiseptice, ce reduc inflamaţia. Planta are efect diuretic şi expectorant. De asemenea, vindecă rănile, ulceraţiile, dar şi alte numeroase afecţiuni ale pielii. Splinuţa reduce inflamaţia şi elimină infecţiile tractului urinar, tratând eficient cistita şi uretrita. Planta medicinală este folosită şi pentru eliminarea pietrelor din vezica urinară şi pentru stimularea urinării. Gargara cu infuzie de splinuţă combate inflamaţiile gâtului şi tusea. De asemenea, suferinzii de catar nazal cronic sau de rinită alergică au de câştigat dacă vor bea ceai din această plantă miraculoasă.

Leac pentru oligurie
    Cistitele, uretritele, litiaza vezicii urinare, oliguria se tratează eficient dacă veţi ţine următoarele două tratamente:  1. Infuzie. Opăriţi trei grame de plantă cu o cană cu apă clocotită. Strecuraţi după ce lăsaţi la infuzat timp de un sfert de oră. Suferinzii trebuie să bea patru căni pe zi; 2. Decoct. Puneţi două grame de plantă uscată şi mărunţită într-o cană cu apă rece. Aduceţi încet la fierbere şi apoi mai daţi în clocot câteva minute. Este indicat să se consume trei, până la cinci căni pe zi.

Comprese utile în ulceraţii
 Rănile şi ulceraţiile se vor vindeca mai rapid dacă veţi opări un litru de apă clocotită în care puneţi 50 de grame de plantă. Fierbeţi timp de două-trei minute. După ce s-a răcit înmuiaţi o faşă/compresă în acest decoct şi aplicaţi pe locul rănit.

Gargară contra gâtului inflamat
    Faceţi gargară cu infuzie preparată din două grame de plantă, ce se opăresc într-o cană cu apă clocotită. Întrucât una dintre componentele plantei are efecte antifungice eficiente, în viitor splinuţa ar putea fi utilizată în combaterea candidozei orale şi vaginale.
Elena Şerban

Sfat! Suferinzii de boli renale cronice trebuie să consulte medicul înainte de tratamentul cu splinuţă