de Elena Nedelcu
Termenul de „condimente” a fost folosit, la început, pentru a descrie ingredientele cu un gust puternic şi iute sau aromatic. În prezent, acest termen se utilizează doar pentru a descrie mirodeniile folosite la mâncăruri sau băuturi. Multe condimente au o dublă utilizare, ele putând fi întrebuinţate atât în bucătărie, cât şi în medicina tradiţională. Pentru a cunoaşte mai bine efectul terapeutic al mirodeniilor, noi vă prezentăm câteva utilizări ale acestora în diferite terapii naturiste.
Oregano vine de hac infecţiilor
Întrebuinţat de obicei pentru a condimenta legumele, brânzeturile şi peştele, oregano are şi numeroase puteri tămăduitoare. Mirodenia nu se foloseşte ca atare, ci sub formă de ulei, ce se obţine din distilarea florilor plantei şi are rol antioxidant, conţine vitaminele A şi C, dar şi flavonoide şi acid rozmarinic. Conform unui studiu realizat de cercetătorii britanici, acest ulei este mult mai eficient în tratarea infecţiilor decât 18 tipuri de antibiotice.
În prezent, medicii americani recomandă uleiul de oregano ca o alternativă eficientă a multor antibiotice, pentru că întăreşte sistemul imunitar şi previne reapariţia bacteriilor şi virusurilor.
La fel ca şi maghiranul, uleiul de oregano poate fi administrat primăvara, deoarece conţine mulţi antioxidanţi şi are rol de prevenţie. Adăugaţi trei-patru picături de ulei la o linguriţă cu apă, pe care o veţi consuma zilnic, şi astfel evitaţi apariţia răcelilor, a nasului înfundat sau a complicaţiilor pulmonare specifice sezonului. O altă caracteristică importantă a produsului este, pe lângă faptul că previne, şi tratarea simptomelor răcelii. Uleiul esenţial de oregano ajută la eliminarea impurităţilor de pe căile respiratorii, igienizează plămânii şi restabileşte fluxul pulmonar.
Maghiranul, cel mai bun analgezic
Unul dintre condimentele cu puteri terapeutice este şi maghiranul, un foarte bun analgezic natural. Proprietăţile sale sunt multiple, fiind un bun antiseptic, antiviral, antibacterian, expectorant, diuretic, calmantul perfect şi se recomandă şi pentru protejarea vaselor de sânge.
Uleiul esenţial de maghiran este cel mai des folosit în sezonul rece, deoarece poate înlocui cu succes orice tratament pentru răceală şi gripă. Efectul terapeutic al acestuia este de a calma durerile de cap, cele musculare şi de dinţi. Studiile specialiştilor în domeniu au arătat că maghiranul poate trata şi afecţiunile respiratorii, spasmele intestinale sau crampele musculare. Atunci când vă cuprinde răceala sau gripa, faceţi o infuzie dintr-o cană cu apă clocotită cu două linguriţe cu pulbere de maghiran. Îndulcit cu miere, ceaiul se bea întotdeauna fierbinte. După 15 minute veţi începe să transpiraţi, eliminând astfel toxinele acumulate, iar sinusurile şi căile respiratorii se vor descongestiona.
O cană cu ceai de maghiran sau câteva picături de ulei esenţial diluate în apă tratează şi enervantele balonări.
Coriandrul ajută digestia
Coriandrul, condiment specific bucătăriei mexicane, poate fi folosit în numeroase feluri atât în mâncare, cât şi ca remediu pentru diferite afecţiuni. Mirodenia conţine 11 uleiuri esenţiale, vitale pentru îmbunătăţirea stării de sănătate, şase tipuri de acizi şi multe minerale. Coriandrul este indicat persoanelor cu probleme digestive, balonări sau indigestii, deoarece uleiurile esenţiale conţinute îmbunătăţesc tranzitul intestinal şi ajută digestia leneşă.
Condimentaţi-vă din belşug mâncarea consumată şi veţi scăpa de aceste neplăceri. Pentru un efect dezinfectant şi antibacterian la nivelul stomacului iritat măcinaţi boabe de coriandru şi presăraţi-le în mâncare. Consumat zilnic, acest condiment ajută la reducerea valorii colesterolului, tratează infecţiile şi, datorită vitaminelor esenţiale conţinute, îmbunătăţeşte vederea.
Uleiul de chimen, duşmanul cancerului de prostată
Oamenii de ştiinţă americani au descoperit, în cadrul experimentelor de laborator, că uleiul extras din Nigella sativa (chimenul negru) extermină celulele canceroase în cazul cancerului de prostată. Studiile au demonstrat că uleiul de chimen inhibă evoluţia celulelor canceroase şi le elimină pe cele agresive, întărind sistemul imunitar. Alte studii au descoperit o serie de proprietăţi curative ale seminţelor de chimen (Carum carvi), precum stimulent al secreţiilor gastrice şi al digestiei, antiinflamator intestinal, antiseptic gastric şi intestinal, diuretic şi reechilibrant al florei intestinale. Preparaţi-vă o infuzie din o linguriţă cu fructe (cunoscute mai mult sub denumirea de seminţe de chimen) la o cană cu apă şi beţi două-trei căni pe zi pentru o digestie bună şi un intestin curat. Iar pulberea de fructe, aproximativ 1 g, amestecată în puţină miere de albine şi consumată de trei ori pe zi, după masă, fluidizează secreţiile bronhice şi calmează colicile intestinale.
• Dacă vă confruntaţi cu lipsa poftei de mâncare puteţi consuma, la micul dejun, un sandviş în care aţi adăugat câteva boabe de coriandru.
• Senzaţia de vomă, gazele, indigestia şi durerile stomacale pot fi tratate printr-o simplă cură naturistă pe bază de maghiran.