Main menu

header

  Boală inflamatorie ce are un caracter ulcerativ purulent, rectocolita ulcero-hemoragică poate cuprinde tot colonul. Afecţiune care apare frecvent de la vârsta de 24 până la 45 de ani, se manifestă prin dureri abdominale şi scaune moi dizenterice, arsuri sau usturimi în zona anorectală. Bolnavul prezintă paloare, astenie, stare febrilă, tahicardie, deshidratare a ţesuturilor şi slăbire rapidă a organismului. Un consult medical este obligatoriu, dar, odată stabilit diagnosticul, trebuie să ştiţi că farmacia verde ne oferă ajutor şi în acest caz.

  Decoct din rizomi de obligeană
  Au efecte deosebite infuziile din coada-şoricelului, sunătoare, nalbă mare, fructe de chimion, coriandru, fenicul, ienupăr, anghinare, măghiran, răchitan, cimbru, sulfină, muşeţel, roiniţă, mentă, busuioc, coada-racului, flori de salcâm, frunze de mur, frunze de afin şi decocturi (fierturi) din rizomi de obligeană sau rizomi cu rădăcini de cerenţel, de preferat în amestec cu muşeţel, mentă sau sunătoare.
  Tratamente: 1. Luaţi de două-trei ori pe zi - înainte de mese - câte un vârf de cuţit cu pulbere de rizom uscat şi măcinat de obligeană;  2. Puneţi o lingură cu seminţe măcinate de in în 100 ml de apă călduţă şi beţi de două ori pe zi cu 20 de minute înainte de masă, timp de 10 zile pe lună; 3. Preparaţi o infuzie dintr-o linguriţă cu rădăcini uscate şi măcinate de valeriană şi o cană cu apă clocotită; infuzaţi 15 minute, strecuraţi şi beţi o cană pe zi;  4. Amestecaţi 25 de grame de coada-şoricelului cu 5 g de fenicul, 20 g de sunătoare, 10 g de talpa-gâştei, 20 g de muşeţel, 10 g de frunze de roiniţă, 5 g de mentă, 5 g de mac. Opăriţi două linguriţe din acest amestec în 200 ml de apă clocotită. După ce lăsaţi la infuzat un sfert de oră strecuraţi şi îndulciţi cu miere. Bolnavul trebuie să bea trei căni cu ceai călduţ pe zi, după mesele principale; 5. Infuzaţi un amestec alcătuit din câte două grame de sunătoare, muşeţel, roiniţă şi frunze de mur în 750 ml apă clocotită. Se beau trei căni pe zi.

Răchitan, remediu în cazul hemoragiilor
Când rectocolita ulceroasă este însoţită şi de hemoragie se recomandă următorul amestec: răchitan (40 g), coada-racului (20 g), urzică vie (30 g) şi mătase de porumb (10 g). Opăriţi o lingură de amestec la o cană cu apă clocotită. Beţi două căni din acest ceai zilnic, dimineaţa pe nemâncate şi seara înainte de culcare.
 Elena Şerban

 ATENŢIE! Boala netratată corespunzător se poate agrava
 SFAT! Maladia „recomandă” o alimentaţie uşoară, fără grăsimi, alcool sau băuturi carbogazoase.