Main menu

header

  Apărută ca urmare a perturbării mecanismului de eliminare a bilei, dischinezia biliară se caracterizează prin greutăţi în zona ficatului, dureri de cap, balonări, greaţă, arsuri epigastrice, constipaţii, oboseală sau insomnii.

 Cicoarea, prietena ficatului
Numită de Galen „prietena ficatului”, cicoarea este un remediu excelent în dischinezie biliară. Se poate folosi în alimentaţie ca salată, preparată din frunze tinere sau ca infuzie obţinută din 15 grame de frunze uscate la un litru de apă. Se recomandă consumul a două căni pe zi. La fel de utilă este şi infuzia de anghinare, pe care specialiştii în medicina naturistă ne îndeamnă să o consumăm înainte de mesele principale. Infuzia se prepară din câteva linguriţe cu plantă la o cană cu apă. Gingaşa păpădie are şi ea un rol important în tratarea dischineziei biliare.
  Se foloseşte tot sub formă de infuzie preparată din două linguriţe cu plantă la o cană cu apă. Se consumă trei căni pe zi. Două dintre plantele cu rol antiinflamator, care măresc secreţia bilei, sunt cimbrul şi salvia. Se recomandă ca bolnavii să bea trei căni cu ceai pe zi. Pentru bila leneşă, bunicile noastre foloseau un amestec-minune: ulei de măsline, miere şi lămâie. Se ia o lingură cu jumătate de oră înainte de mesele principale. Efectul este uimitor. La fel de util este şi consumul de trei ori pe zi a unei linguri cu ulei de măsline, după care se stă culcat pe partea dreaptă o jumătate de oră.

  Consumaţi infuzie de ţelină!
  Specialiştii în medicină naturistă recomandă totodată şi infuzia de roiniţă. Mod de preparare: se pun 10 grame de frunze şi influorescenţe la o cană cu apă. Se pot consuma trei căni pe zi. Excelentă este şi ţelina, cei care suferă de dischinezie biliară fiind sfătuiţi să consume după fiecare masă o cană cu infuzie de ţelină, preparată dintr-o linguriţă cu frunze la o cană cu apă. Datorită substanţelor amare pe care le conţine, genţiana este foarte utilă atât celor cu dischinezie biliară, cât şi celor care suferă de lipsa poftei de mâncare sau de indigestii frecvente. Decoctul se prepară dintr-o linguriţă cu plantă, ce se fierbe în 500 ml apă, timp de 15 minute. Această cantitate se bea pe parcursul unei zile, înaintea meselor principale.
Carmen Ciripoiu