Main menu

header

  Năsturelul este o plantă erbacee, perenă, întâlnită pe lângă izvoare, râuri, în locuri cu exces de umiditate, mlăştinoase, pe malul bălţilor, fiind folosită încă din antichitate în tratarea diverselor afecţiuni. Efectul tonic, depurativ şi vitaminizant al năsturelului este dat de conţinutul bogat în vitaminele A, B2, C, PP, heterozide, uleiuri eterice, săruri de fosfor, iod, calciu, fier.

  Penicilină naturală
  În perioada rece, femeile au mai mult de suferit şi răcesc mai uşor, cistitele fiind destul de frecvente, căci frigul favorizează fixarea bacteriilor în vezica urinară. Se recomandă salată şi ceai de năsturel neîndulcit. Uleiul de muştar de năsturel are un efect antibacterian, asemănător cu cel al penicilinei. De asemenea, de ajutor sunt şi lichidele (apă plată în special) băute în cantităţi mari, curăţând vezica urinară.
 
  Stopează căderea părului
  Năsturelul este, de asemenea, util şi în lupta împotriva căderii părului, sucul său fiind utilizat pentru stimularea creşterii podoabei capilare. Se freacă scalpul cu acest suc şi se clăteşte părul după spălare, având un excelent rol tonifiant. Sebumul în exces este şi el combătut cu banalul năsturel. Remediul este simplu. Din plante verzi, zdrobite şi strecurate se obţine un suc cu care se spală zona afectată de acnee. Pe acelaşi principiu se pot aplica frunze şi tulpini pisate, sub formă de cataplasme, direct pe piele: la 30 de grame de frunze zdrobite se adaugă un albuş bătut spumă, se amestecă bine, se pansează porţiunea de piele dorită şi se lasă să se usuce. După 20 de minute se clăteşte cu apă rece. Rezultatele sunt uimitoare.
 Claudia Stan
   Sfat! Năsturelul se utilizează exclusiv proaspăt, deoarece planta uscată îşi pierde proprietăţile.