de Liliana Simidon
Gastrita este o boală care apare din ce în ce mai frecvent din cauza stilului de viaţă dezordonat, a stresului prelungit, a alimentaţiei iraţionale, a consumului de băuturi alcoolice în cantităţi mari şi a fumatului.
Apar greaţa şi durerile în capul pieptului
Gastrita este o afecţiune inflamatorie şi distrofică a stomacului. Poate fi acută sau poate să ajungă să se cronicizeze dacă nu se acţionează cât mai curând pentru tratarea ei. Printre manifestări se numără senzaţia de greaţă, de vomă şi dureri în capul pieptului. La început, acestea din urmă sunt sporadice, dar apoi devin din ce în ce mai frecvente, mult mai intense. De asemenea, apare o salivaţie abundentă, deranjantă.
Mestecaţi încet fiecare înghiţitură
În cazul gastritelor cronice, simptomele pot fi ţinute sub control şi ameliorate considerabil dacă persoana afectată începe să conştientizeze pericolul, iar mesele devin mai puţin bogate, sunt luate la ore fixe, se mestecă încet fiecare înghiţitură şi se exclud condimentele iuţi. În plus, este recomandat să se evite stările conflictuale, alcoolul, tot ce este prăjit, tocăturile, conservele şi organele (creier, ficat, rinichi şi altele).
Evitaţi grăsimile
Pentru a scăpa de efectele neplăcute ale gastritei încercaţi să mâncaţi cât mai degresat cu putinţă, să includeţi în dieta zilnică legume şi fructe (dacă nu le toleraţi crude le puteţi consuma sub formă de piureuri sau de compoturi).
Este bine să se consume peşte slab, brânză slabă, caş şi brânză de vaci - aceste alimente pot fi introduse în meniu cât de des posibil.
Beţi ceai de cicoare
Printre leacurile la îndemâna oricui se recomandă curele cu suc de cartofi (150 ml pe stomacul gol), cu suc de varză crudă (150 ml pe stomacul gol), cu ceai de cicoare, cu ceai de ţintaură, cu ceai de lemn dulce (interzisă hipertensivilor), cu argilă şi cu chefir.
• În cazul durerilor foarte puternice cauzate de gastrită se aplică pe abdomenul superior biter suedez.