Main menu

header

   Vitaminele sunt substanţe organice necesare creşterii şi bunei funcţionări a organismului, pe care acesta le fabrică în cantitate insuficientă pentru a-şi acoperi nevoile sau pe care nu le poate sintetiza. Vitamina A este extrem de importantă pentru un organism sănătos, pentru că măreşte rezistenţa la infecţii a cartilajelor, mucoaselor şi pielii, ajută la adaptarea vizuală, la dezvoltarea normală a scheletului şi a smalţului dentar, precum şi la buna funcţionare a ficatului, tiroidei şi a altor organe.
   Vitamina A contribuie la reglarea somnului şi a tensiunii arteriale şi este vitală în sănătatea pielii, cât şi în stimularea creşterii. Carenţa duce la orbire Insuficienţa vitaminei are grave urmări, ce se răsfrâng asupra organismului. Retinolul are un rol deosebit în buna funcţionare a organelor vizuale, carenţa ducând la scăderea capacităţii de adaptare a ochilor la lumina difuză, putând apărea o ulcerare a mucoasei oculare şi chiar a corneei, fapt ce poate provoca opăcirea cristalinului şi orbirea.
   Beta-carotenul menține sănătatea Datorită antioxidanţilor pe care îi conţine, beta-carotenul face să fie redus cu o treime procesul de înrăutăţire a stării de sănătate, precum şi procesul de instalare a diferitelor afecțiuni cardiace.
   Efectele benefice ale carotenului au fost determinate în cazul morcovilor, al spanacului şi al verzei. Sfat:Pentru păstrarea proprietăţilor vegetalelor cu caroten se recomandă ca vasele în care se face fierberea să nu fie oxidante, ci să fie perfect emailate sau făcute din sticlă.
Claudia Stan