de Daniela Anton
Gutuile sunt unele dintre cele mai aromate şi mai parfumate fructe ale toamnei, fiind recomandate mai ales în sezonul rece. Consumul acestora aduce o serie de beneficii sănătăţii, datorită conţinutului important în săruri de magneziu, de fier şi de potasiu. Gutuile sunt bogate şi în principii bioactive, cum ar fi taninul, pectinele, precum şi în vitamine (A, B, C şi PP). Iată la ce sunt bune gutuile...
Efect pozitiv asupra psihicului
Datorită acidităţii sale, gutuia înlătură senzaţia de greaţă după o masă copioasă. În plus, toate soiurile de gutui au o influenţă favorabilă asupra psihicului, îmbunătăţind starea de spirit. De asemenea, pentru hemoroizi, consumaţi dimineaţa şi seara câte o gutuie cu tot cu coajă, rasă şi amestecată cu miere. Are efecte uşor laxative, astringente (opreşte sângerările) şi antiinflamatoare.
Indicată în anemii
În caz de anemie şi pentru fortificarea organismului este recomandată tinctura de gutui: 50 g gutuie proaspătă se pun în 50 ml alcool alimentar, se acoperă vasul şi se ţine într-un loc întunecos o săptămână. Se iau câte 15 picături de trei ori pe zi. Tot pentru anemie, este excelentă consumarea zilnic, a unei gutui crude sau fierte. De asemenea, pentru combaterea lipsei poftei de mâncare e indicat să mâncaţi, o dată pe zi, câte o jumătate de gutuie proaspătă (poate fi consumată şi cu miere).
Infuzia de frunze potoleşte tusea
În afară de fructul în sine, recunoscut pentru proprietăţile sale emoliente, infuzia de frunze este şi ea foarte bună pentru calmarea crizelor de tuse. În plus, decoctul de gutui este un adjuvant în tratarea tuberculozei pulmonare.
Tonifică ficatul
Dacă sunteţi bolnavi de hepatită trebuie să introduceţi în alimentaţia dumneavoastră gutuia. Are proprietăţi tonifiante şi emoliente şi ajută la regenerarea celulei hepatice. Ideal ar fi să faceţi o cură cât mai lungă cu aceste fructe, pe toată perioada când pot fi găsite în pieţe. Cura nu numai că îmbunătăţeşte activitatea hepatică, dar are şi efecte de stimulare a sistemului imunitar, binevenite înainte de instalarea iernii.
Apără inima
Nutriţioniştii recomandă celor care vor să slăbească să mănânce două-trei gutui zilnic. Au puţine calorii (63 de calorii/100 g), fiind extrem de bogate în fibre alimentare, care împiedică asimilarea grăsimilor. Au proprietăţi diuretice şi depurative, stimulând eliminarea toxinelor. Tot pentru a scăpa de kilogramele în plus puteţi consuma şi suc din gutui proaspete. În plus, consumul frecvent de gutui reduce nivelul de colesterol rău, care ne pune sănătatea inimii în pericol. Potasiul pe care-l găsim în aceste fructe ajută la prevenirea bolilor de inimă, reuşind astfel să menţină o tensiune optimă. Beţi câte o jumătate de pahar cu suc proaspăt înainte de masă.
Reduce aciditatea
Gutuia favorizează digestia şi reduce aciditatea gastrică. De asemenea, datorită proprietăţilor astringente şi a taninurilor pe care le conţine, o puteţi folosi în caz de urgenţă pentru tratarea diareii şi a enterocolitei, dar şi pentru a împiedica formarea gazelor intestinale. Şi în cazul intoxicaţiilor alimentare, cu alcool sau medicamente, pentru eliminarea toxinelor din organism, sunt recomandate gutuile proaspete (din soiuri acrişoare) sau consumarea a două-trei pahare cu ceai verde şi dulceaţă de gutui.
Acţiune antiinflamatoare pentru piele şi ochi
În cazul arsurilor şi rănilor cu puroi se folosesc pentru comprese decoct din seminţe de gutuie şi tinctură din seminţe (în proporţie de 1 la 20). Tinctura are proprietăţi calmante şi dezinfectante. Pentru pielea inflamată, coşuri, în fiecare dimineaţă şi seară spălaţi faţa cu o infuzie de seminţe de gutuie sau cu o jumătate de gutuie proaspătă. În cazurile de conjunctivită, blefarită se pregăteşte un decoct din seminţe de gutuie (în proporţie de 1 la 10), se lasă să se răcească, apoi se pun comprese pe ochi timp de trei-cinci minute, ca mijloc antiinflamator.
Seminţele, bune contra amigdalitei
Se adaugă 1-2 linguriţe cu seminţe la 100 ml apă şi se lasă la fiert până capătă consistenţa unei gelatine. Se face gargară în caz de faringită, amigdalită sau stomatită. Gutuile sunt bune şi contra degerăturilor. Se prepară un macerat la rece dintr-o lingură cu seminţe la 200 ml apă. Se lasă la macerat două-trei ore, se strecoară şi se aplică, local, comprese.
Pentru menţinerea frumuseţii şi a sănătăţii părului, cât şi pentru reducerea apariţiei mătreţii, cel mai eficient remediu este gelul de gutui: o lingură cu seminţe de gutui la un sfert de litru de apă. După ce au fiert timp de 15 minute, când compoziţia are un aspect gelatinos se va filtra, iar după ce s-a răcit se aplică pe pielea capului. De asemenea, seminţele de gutui macerate la rece oferă o loţiune eficientă pentru tenul obosit sau uşor iritat.
Atenţie! Seminţele consumate în cantitate mare sunt otrăvitoare.
Mâncărică
Ingrediente: 500 g gutui, 100 g zahăr, 50 g făină, 50 ml vin alb, 250 ml apă, sare, ulei.
Mod de preparare: Gutuile se spală, se curăţă de coajă, se scobesc cu un cuţit, pentru a îndepărta partea tare şi seminţele, se taie în felii de 2-3 cm. Feliile de gutuie se călesc în ulei încins pe toate părţile. Se scot, iar în uleiul rămas se pun zahărul şi făina, se amestecă până când zahărul începe să se caramelizeze, se stinge cu apă şi cu vin, se amestecă până se dizolvă totul, se dă în câteva clocote, după care se adaugă gutuile şi sarea şi se mai lasă să fiarbă 10-15 minute.
Compot
Ingrediente: 10 gutui, 1 kg zahăr, 4 l apă, 10 borcane de 800 g.
Mod de preparare: Se spală gutuile, se curăţă (nu de coajă), se taie felii sau cubuleţe, se pun în borcane (cam o gutuie pentru fiecare borcan) şi se completează cu siropul cald făcut din apă şi zahăr. Se înfiletează borcanele, se pun în oala cu apă şi se ţin la fiert 30-40 de minute din momentul în care dă în clocot apa. Se lasă să se răcească în oală sau se scot şi se pun în pături până a doua zi.