Main menu

header

  Lucerna este denumită şi „tatăl tuturor plantelor”, datorită efectelor sale terapeutice deosebite. În această plantă se găsesc opt aminoacizi esenţiali. De asemenea, conţine o cantitate mare de beta-caroten, vitaminele B, C, D, E şi K, U, precum şi minerale (potasiu, fier, calciu, fosfor). Fiecare gram de lucernă conţine 8.000 UI vitamina A şi între 20.000 UI şi 80.000 UI de vitamina K.
Regenerează mucoasa lezată a stomacului

  Conţinutul lucernei, bogat în vitamina U (ulcus), o face deosebit de utilă în ulcerul gastric şi duodenal, fiind un  element activ al metioninei, care ajută la regenerarea mucoasei lezate a stomacului, oprind totodată şi sângerările acestuia.
Foarte multe femei sunt chinuite lunar de dismenoree, definită ca ansamblul tulburărilor ce preced şi însoţesc perioada menstruală, dar iată că lucerna poate reduce aceste neplăceri. Extractul natural acţionează preventiv împotriva sângerărilor şi hemoragiilorinterne, ajutând la micşorarea debitului menstrual şi la coagularea sângelui. Pentru ameliorarea simptomelor premenstruale se beau trei căni cu infuzie de lucernă pe zi. Se pun două linguriţe cu frunze uscate la o cană cu apă clocotită, se lasă zece minute, apoi se strecoară.

  Are acţiuni antitumorale
  Datorită prezenţei saponinelor în compoziţia sa, extractul natural de lucernă contribuie la scăderea nivelului colesterolului din sânge, împiedică modificările aterosclerotice ale pereţilor vaselor sangvine, scade tensiunea arterială, are acţiune antitumorală, contribuie la creşterea imunităţii şi la reglarea funcţiei hipofizare. În plus, complexul de compuşi activi manifestă o puternică acţiune antiinflamatoare în cazul artritelor de diverse forme, precum şi ale tuberculozei. Conţinutul însemnat de estrogeni vegetali ajută la menţinerea echilibrului acido-bazic, împiedicând apariţia gutei şi a simptomelor reumatice.

  Încetineşte îmbătrânirea
  În cazul mamelor care alăptează, extractul natural de lucernă stimulează secreţia lactică, opreşte retenţia apei în ţesuturi şi calmează extenuarea psihică şi fizică. Se recomandă mai ales vârstnicilor, deoarece fortifică sistemul imunitar şi încetineşte procesele de îmbătrânire. Creşte puterea fizică, pofta de viaţă şi asigură un somn liniştit.
Claudia Stan
Atenţie! Utilizarea extractului natural din frunze de lucernă se recomandă numai două-trei luni, după care se va face o pauză de o lună