de Mariana Borloveanu
- leacuri mănăstireşti
Coada-calului, un adevărat leac miraculos, are puterea de a trata o multitudine de boli şi de a ne ajuta să ne păstrăm tineri. Are efecte imediate de încetinire a procesului de îmbătrânire a organismului, eficienţa sa fiind accentuată de conţinutul de siliciu organic, ce menţine vasele de sânge puternice şi sănătoase, redând elasticitatea ţesuturilor şi crescând mobilitatea articulară. Maica Veronica de la Mănăstirea Agapia, la cei 90 de ani, a adunat aceste leacuri din generaţie în generaţie, crezând cu desăvârşire în eficienţa lor.
Siliciul solubil întinereşte articulaţiile
Siliciul conţinut din belşug de coada-calului este un mineral esenţial în producerea colagenului, ce este direct răspunzător de sănătatea ţesuturilor musculare şi a mobilităţii articulare. Cantitatea de siliciu solubil din organism determină menţinerea tinereţii şi a unui organism care întinereşte vizibil. S-a constatat că aportul mărit de siliciu, obţinut prin administrarea sistematică de coada-calului, alături de regimul vegetarian preponderent crudivor ajută organismul să facă faţă mult mai uşor tuturor afecţiunilor nedorite. Maceratul obţinut din această plantă face ca siliciul să fie asimilat în organism cel mai uşor. Pentru aceasta se iau 200 g de plantă proaspătă de coada-calului, care, după ce se mărunţeşte, este acoperită cu 200 ml alcool alimentar de 60 de grade. Se lasă totul la macerat timp de zece zile, după care se strecoară şi se depozitează la întuneric. Tratamentul durează trei săptămâni, timp în care se administrează astfel 50 ml de macerat în 50 ml de apă plată. Acesta poate fi reluat din trei în trei luni, fiind o inepuizabilă sursă de tinereţe.
Studii de medicină experimentală arată că oasele fracturate se sudează de două ori mai repede atunci când se administrează coada-calului, care pe lângă siliciu, este bogată şi în săruri de calciu şi magneziu, ajutând la asimilarea rapidă a acestor minerale.
Decoctul opreşte sângerările
Coada-calului are efecte antihemoragice puternice, permiţând refacerea rapidă în urma intervenţiilor chirurgicale, după sângerările abundente, fiind unul dintre cele mai bune remedii în anemia posthemoragică. Vechii călugări, care se retrăgeu în păduri din cele mai îndepărtate locuri, neavând alte posibilităţi, erau obligaţi să-şi rezolve singuri problemele de sănătate. Pentru a opri sângerările nazale abundente, aceştia au folosit dintotdeauna coada-calului. Pentru aceasta se ia o mână cu plantă proaspăt culeasă, care se fierbe în apă de izvor timp de zece minute, după care se strecoară, amestecându-se cu o linguriţă cu sare. În momentul în care decoctul se răceşte definitiv se toarnă în palmă şi se trage pe nara din care curge sânge. Sângerarea se opreşte imediat. Acest decoct poate fi folosit şi în hemoragii externe, cauzate de zgârieturi sau tăieturi, şi chiar în rănile cu tumefacţie.
Împiedică manifestarea arteriosclerozei
Din plantă uscată de coada-calului se macină 100 g cu ajutorul râşniţei electrice de cafea. Pulberea obţinută este eficientă în tratarea sclerozei multiple. Aceste deteriorări ale organismului au loc din cauza aceluiaşi deficit de siliciu, care scade o dată cu vârsta, ceea ce determină inevitabila rigidizare şi sclerozare a vaselor de sânge, dar mai ales în cazul arterelor. Pentru remedierea acestor probleme se administrează pulberea de coada-calului în cure de 30 de zile, ce pot fi reluate după schema o lună da, o lună nu. Pulberea se ia înaintea meselor de dimineaţă şi seară, ţinându-se 10 minute sub limbă, iar ceea ce rămâne se aruncă şi se clăteşte bine gura cu apă.
Aceeaşi formă de tratament este foarte utilă şi în tratarea afecţiunilor digestive. Spre deosebire de tratarea arterelor, bolile digestive se vindecă în cure de 60 de zile, timp în care se iau zilnic trei linguriţe cu pulbere dizolvată în 100 ml apă sau ceai de salvie. Acest remediu este un excelent antiacid, având şi proprietăţi cicatrizante foarte bune.
• Tratamentele cu coada-calului pot fi administrate şi copiilor cu rahitsm, dar nu mai mult de două săptămâni!
E bine să nu achiziţionaţi planta de coada-calului din surse pe care nu le cunoaşteţi, deoarece există mai multe specii ale acesteia. Doar două dintre soiuri sunt benefice, fiind folosite în uz intern pentru efectele lor vindecătoare - Equisetum arvense şi Equisetum maxima. Însă, Equisetum palustre, care e cea mai răspândită la noi în ţară, e otrăvitoare, putând fi folosită doar în uz extern. Pentru a fi siguri în privinţa speciilor folosite, celor care nu le cunosc le recomandăm să achiziţioneze planta de leac de la magazinele naturiste.