de Daniela Anton
Datorită substanţelor active pe care le conţine, pinul este extrem de eficient mai ales ca dezinfectant bronşic, are efect descongestionant asupra mucoaselor, fiind un excelent inhalant în afecţiuni respiratorii. Are proprietăţi antiseptice, diuretice şi antireumatice. Conform unor studii s-a descoperit că pinul este eficace şi împotriva mai multor specii de bacterii.
Vitamina C se menţine în timpul infuzării
Pentru uz medicinal se recoltează mugurii de pin, din care se prepară infuzie, decoct, sirop, inhalaţii, ulei sau extracte obţinute prin metode farmaceutice. Mugurii acestui arbore conţin răşini, ulei eteric, principii amare, flavonoizi, vitamina C, iar frunzele sale sub formă de ace sunt bogate în pinosolvină, un compus cu proprietăţi bactericide.
Infuzia din muguri de pin este indicată în tratarea bronşitelor cronice, a laringitelor şi a reumatismului. De asemenea, infuzia calmează inflamaţiile pulmonare şi ale căilor respiratorii. Acest remediu din muguri de pin este un bun dezinfectant pentru aparatul respirator, este diuretic şi influenţează favorabil funcţionarea rinichilor. Mai mult, studiile au demonstrat că infuzia din muguri de pin are efecte antispastice, antimicrobiene şi fluidifică secreţiile bronşice. Deoarece mugurii de pin conţin o cantitate importantă de vitamina C, infuzia din muguri este indicată şi în tratamentul scorbutului (lipsă de vitamina C). Infuzia din muguri de pin se prepară dintr-o linguriţă cu muguri zdrobiţi care se infuzează într-o cană de 250 ml cu apă clocotită, timp de 10 minute. Din frunzele pinului se prepară, în acelaşi mod, o infuzie obţinută însă din două linguriţe cu plantă. Acest remediu este recomandat în tuberculoză, deoarece are calităţi antiinflamatoare şi descongestionante.
Siropul pentru boli respiratorii
Foarte eficient în bolile respiratorii este şi siropul din muguri de pin. Acesta se prepară din 100 g muguri zdrobiţi care se macerează în 100 ml de alcool de 70 de grade într-un vas închis ermetic. După 12 ore, în această compoziţie se toarnă un litru de apă clocotită. După alte şase ore de macerare se strecoară, se adaugă 500 g de zahăr şi se fierbe la foc mic până se îngroaşă, căpătând consistenţa smântânii. Siropul se toarnă în sticle închise la culoare. Adulţilor li se administrează câte două-trei linguri pe zi, iar copiilor, două-trei linguriţe. Medicii atrag atenţia să nu depăşiţi dozele recomandate de terapeut, pentru că este posibil să apară complicaţii renale.
Uleiul ameliorează efectele reumatismului
Aplicat extern, uleiul volatil de pin combate durerile musculare şi afecţiunile de natură reumatică. Pentru frecţie amestecaţi 10 picături de ulei volatil cu 120 g de ulei de măsline sau de migdale. Masaţi-vă blând pieptul când aveţi bronşită, laringită, gripă sau viroză. În bolile reumatice se recomandă tratamentul cu băi generale cu muguri de pin. O astfel de baie antireumatică se prepară din 200 g muguri de pin şi 50 g de cimbrişor. Plantele se macerează în doi litri de apă, într-un vas acoperit. Apoi se filtrează şi se adaugă în apa de baie. Se fac două-trei băi pe săptămână. De asemenea, uleiul de pin poate fi utilizat şi ca medicament pentru înlăturarea oboselii şi îmbunătăţirea stării de spirit. Masajul regulat cu ulei esenţial de pin elimină anxietatea şi tensiunea nervoasă şi este util pentru persoanele care suferă de pierderi de memorie sau au probleme de concentrare.
Vine de hac infecţiilor urinare
Afecţiunile cum ar fi cistita, nefrita sau microlitiazele urinare se pot trata cu ajutorul tincturii de muguri de pin în numai 10 zile. Adăugaţi 15 picături de tinctură într-un pahar cu apă şi consumaţi soluţia cu jumătate de oră înainte de masă. Acest tratament se repetă de trei ori pe zi şi se poate face şi preventiv în cazul în care ştiţi că aveţi în mod frecvent probleme cu rinichii sau cu infecţiile urinare.
Pomadă sub formă de suc
Dacă vă confruntaţi frecvent cu dureri de cap şi migrene şi nu doriţi să faceţi abuz de medicamente, puteţi scăpa de această problemă printr-un tratament pe bază de sirop de muguri de pin. Consumaţi dimineaţa, înainte de a mânca, două linguri cu sirop de muguri de pin, iar pe parcursul zilei beţi doi litri de apă în care aţi adăugat 10 linguri cu sirop.
Pont! Doi-trei muguri de pin consumaţi cu zece minute înainte de fiecare masă reduc rapid apetitul alimentar. Aceştia sunt bogaţi în răşină, au un gust aromat puternic şi s-a dovedit că au puterea de a regla poftele şi foamea. În acest fel veţi consuma o cantitate de mâncare mai mică decât v-aţi fi aşteptat.
Tenul iritat, înroşit sau acneic poate fi tratat cu ajutorul tincturii şi al unguentului pe bază de muguri de pin. Bateţi un albuş de ou şi adăugaţi în acesta 15 picături de tinctură de muguri de pin, iar apoi aplicaţi amestecul pe pielea curată. Menţineţi masca două ore cel puţin şi îndepărtaţi-o apoi cu apă caldă din abundenţă. Repetaţi tratamentul de trei ori pe săptămână, cel puţin o lună. E recomandat ca în această perioadă să evitaţi utilizarea fondului de ten, a pudrei, a fardului de obraz şi a altor cosmetice care vă astupă porii.