Main menu

header

  Originar din Siria, boragele creşte anual în medii sălbatice şi ajunge la înălţimi de doi metri. Aspectul său este păros, frunzele simple ating lungimea de maximum 15 centimetri, iar florile sunt albastre, crescând încontinuu în cazul în care clima este blândă. Mai este cunoscută şi sub denumirile de pâine de albine, gură de bou şi floarea de stea.

  Vine de hac infecţiilor respiratorii
  Cultivată pentru utilizări medicinale şi culinare, pâinea de albine are în compoziţie o mulţime de acizi graşi, ce acţionează ca agenţi revigoranţi asupra glandelor renale în urma unui tratament medical sau a cortizonului de steroizi.  
Boragele are un domeniu de utilizare larg, de la el folosindu-se  frunzele, florile şi seminţele. Uleiul rezultat din seminţe este folosit ca antiinflamator, în special în artrită, reumatism, dar şi în crizele de astm bronşic, bronşită cronică, eczeme, ameliorându-le considerabil. Boragele are acţiune vindecătoare în cazul infecţiilor respiratorii şi al răcelilor, fiind folosită o infuzie din florile plantei.

  Reglatorul sistemului hormonal
  Întreaga plantă a fost utilizată în medicină în tratamentul infecţiilor tractului urinar, precum şi pentru a ameliora circulaţia sângelui şi reducerea varicelor. Titlul de reglator hormonal şi l-a atribuit datorită succesului în lupta cu sindroamele premenstruale, dar şi în cele ale menopauzei, înlăturând complet bufeurile.

Claudia Stan
  Stimulează secreţia lactică
  Boragul poate fi consumat crud, în salate, gustul fiind asemănător unui castravete. Florile au un gust dulce ca mierea (de aici şi denumirea de pâine de albine) şi este unul dintre puţinele ornamente albastre pentru deserturi cu adevărat comestibile. Ceaiul din florile uscate ale boragelui este o băutură calmantă, de o culoare violet strălucitor, ce se transformă în diverse alte culori prin adăugarea câtorva picături de suc de lămâie. Încă din Evul Mediu, atât frunzele, cât şi florile se presărau în vin şi se consumau, deoarece înlătură stările de melancolie, de frig, dar ajută totodată în stimularea secreţiei lactice.
Atenţie! În cantităţi mari, boragele poate fi dăunător!