de Cristina Cristache
În urmă cu mii de ani, pe când medicina nu avea încă baze ştiinţifice, Hipocrate folosea vinul în terapiile sale. Cu ajutorul acestei licori, vindeca boli digestive, aritmii cardiace, inapetenţă, dezinfecta răni sau scădea febra. Femeile îl foloseau pentru a-şi îngriji pielea şi părul, dar şi pentru a se menţine tinere cât mai mult. Ca şi medicament, vinul este folosit şi astăzi cu succes în terapii naturiste, pentru vindecare şi longevitate.
Are efecte benefice, indiferent de culoare
Vinul roşu se deosebeşte de celelalte nu doar prin nuanţă, ci şi prin compoziţia chimică. Fiind sărac în acid, dar bogat în tanin, contribuie la preluarea vitaminei B12 şi ulterior la formarea sângelui. Soiul alb este mai variat decât cel roşu, este dietetic şi foarte bun ca stimulent al digestiei, având proprietăţi purgative, de aceea consumul ridicat poate provoca diaree.
Pont! Vinul roşu are efect constipant.
Un pahar pe zi pentru cardiaci
Ideal în bolile cardiovasculare este vinul alb. Acesta măreşte debitul de sânge din coronarele inimii, armonizează bătăile şi reduce frecvenţa crizelor de angină pectorală, fiind recomandat chiar şi hipertensivilor. Un leac eficient pentru aritmii şi înţepături în zona cordului se poate prepara din 10-12 rădăcini de pătrunjel tocate, puse la fiert într-un litru de vin bun, timp de 15 minute. Când se răceşte până la circa 40 de grade Celsius, se adaugă 300 g miere de salcâm, se amestecă bine şi se păstrează în sticle închise ermetic, la întuneric. Se iau câte trei linguriţe din acest preparat zilnic, înainte de masa principală.
Vinul roşu este, de asemenea, eficient, mai ales dacă luăm în considerare că în regiunile din Franţa, în care se consumă alimente bogate în grăsimi, incidenţa atacurilor de cord este mult mai scăzută decât în alte zone ale globului, deoarece francezii beau la masă un pahar cu vin roşu.
Stimulează respiraţia
În formele uşoare de gripă sau răceli, vinul conduce la scăderea febrei şi măreşte capacitatea de oxigenare a plămânilor, deoarece, prin inspiraţii şi expiraţii profunde, are efect de curăţare a sângelui. În acest caz creşte atât cantitatea de oxigen inspirată, cât şi cea de dioxid de carbon expirată, aşa-numitul „aer rezidual” fiind, de asemenea, eliminat. Mai mult, o componentă a vinului, numită resveratrol, acţionează direct asupra trombocitelor, împiedicându-le să se alipească şi să formeze cheaguri care pot duce la embolie pulmonară şi atac de cord, ambele fatale. Consumul licorii bahice sporeşte capacitatea de apărare a organismului, având şi proprietăţi antibiotice.
Adjuvant în diabet
Atât în cazul adulţilor, cât şi al copiilor care au diabet şi boli de nutriţie, este recomandat consumul de vin alb, coniac şi vin roşu demisec. Acestea conduc la eliminarea unei cantităţi mai mici de acetonă în urină, sporesc pofta de mâncare, circulaţia periferică şi diureza. Şi pentru că diabetul este frecvent asociat cu maladii renale, este bine să se consume câte un păhărel cu vin alb la masă, care va spori cantitatea de urină eliminată, va regla tensiunea prin eliminarea de sodiu şi va detoxifica organismul. Acelaşi ritual contribuie şi la sănătatea ficatului, datorită conţinutului de metionină, care favorizează eliminarea toxinelor de la nivelul hepatic.
Efect antitumoral dovedit
Studiile de laborator spun că resveratrolul, antioxidantul-minune din vin, are şi proprietăţi anticancerigene. Acesta reduce mutaţiile la nivelul ADN-ului care produc cancerul, ucide celulele bolnave şi blochează crearea vaselor de sânge care hrănesc tumorile. Elementul chimic inhibă răspândirea celulelor bolnave în alte zone, proces ce conduce la metastază, faza terminală a bolilor neoplazice. Resveratrolul este totodată un estrogen natural şi mai poate fi găsit în alune, afine şi măceşe. Aşadar, vinul, mai ales roşu, combate osteoporoza şi menopauza prematură.
Combate celulita
În caz de aspect de coajă de portocală şi celulită, există cele mai variate remedii pe bază de vin pe care vi le puteţi prepara acasă. Într-un litru de vin roşu se pun 50 de picături de tinctură de castan sălbatic, 50 de picături de tinctură de Quercia marina şi 20 g frunze de iederă. Amestecul se macerează timp de o săptămână, se filtrează şi se păstrează la răcoare într-un recipient din sticlă. După expirarea timpului de odihnă, în produsul obţinut se înmoaie câteva fâşii de tifon care se aplică pe zonele afectate şi se lasă să acţioneze o jumătate de oră. Pentru aceeaşi afecţiune se mai poate folosi vin alb cu pedunculi de cireşe sau flori de creţuşcă.
Atenuează ridurile
Pentru redarea fermităţii tenului şi pentru umplerea ridurilor se pun într-un sfert de litru de vin alb o lingură cu frunze de salvie şi una cu flori de hamei. Se lasă o săptămână la macerat şi se foloseşte ca şi un demachiant pentru faţă şi gât. În caz de ten uscat se fierbe un cartof de mărime mijlocie, se zdrobeşte şi se amestecă apoi cu două linguri cu vin roşu Cabernet şi o lingură cu ulei din sâmburi de struguri. Se obţine un leac cremos, care se întinde cald pe faţă şi gât. Se îndepărtează cu apă călduţă după 15 minute. Tenul gras se tratează cu un amestec obţinut dintr-o lingură cu vin roşu, una cu miere şi puţin lapte. Se întinde uniform pe faţă, evitând zona ochilor, şi se lasă să acţioneze timp de zece minute, apoi se îndepărtează prin masaj cu apă călduţă.
Dacă doriţi să vă deschideţi nuanţa părului şi nu sunteţi adepta vopselelor cu amoniac din comerţ, puteţi încerca o reţetă pe bază de vin. Pentru obţinerea ei se prepară un decoct din 5 g rădăcină de rubarbă la o ceşcuţă cu apă. Se fierb la foc mic doar câteva minute, după care se lasă să se răcească. Separat se introduc 30 g flori de muşeţel în jumătate de litru de vin alb sec Chardonnay. Se macerează timp de două săptămâni, agitând recipientul zilnic. După jumătate de lună se filtrează vinul, se pune într-un recipient din sticlă de culoare închisă, se amestecă bine cu rubarba fiartă şi se aplică pe păr, prin fricţionare.