de Cătălina Tăgârţă
Sulfina este una dintre plantele medicinale cel mai cunoscute în medicina populară românească. Numită şi iarbă de piatră sau molotru galben, aceasta a fost folosită încă din timpuri străvechi de bătrânele de la sat, pentru a feri copiii de deochi sau de sperietură. În plus, atunci când le puneau sub batic le ferea chiar şi pe ele de durerile de cap şi de insolaţie. Însă planta este foarte utilizată şi în prezent, în special pentru calitatea sa de calmant psihic şi de reglator al activităţii nervoase, care este confirmată chiar şi de studiile moderne.
În caz de hemoroizi faceţi băi de şezut
Pentru tratarea insomniei e indicată planta sub formă de pulbere. Aceasta se obţine prin măcinarea fină - de exemplu cu râşnita electrică de cafea - a părţilor aeriene, care au fost recoltate şi uscate în prealabil. Pulberea se depozitează în borcane închise ermetic şi păstrate în locuri ferite de lumină, astfel încât principiile active ale plantei să nu se degradeze. E indicat să luaţi câte o jumătate de linguriţă de trei-patru ori pe zi, de preferat pe stomacul gol sau înainte de masă. Pentru insomnii, spre exemplu, e bine să ţineţi o cură de una-trei luni. Tot pentru a induce un somn mai bun, puteţi face şi băi cu zece linguri cu sulfină mărunţită, la doi litri de apă. Atenţie însă! E de preferat ca planta să stea vreme de opt-zece ore în apă, la temperatura camerei. La sfârşit, aceasta se filtrează şi se va pune în apa din cadă. După o baie de 20-30 de minute vă veţi bucura nu doar de un somn mai profund, ci vă veţi relaxa şi veţi beneficia de efectul său antispastic. În plus, aceasta poate fi de folos şi în cazul varicelor, în timp ce pentru hemoroizi e indicat să se facă băi de şezut.
Infuzia combinată are efect sedativ
Dacă aveţi nevoie de un bun sedativ sau de un diuretic, puteţi opta pentru planta infuzată. Infuzia se prepară astfel: maceraţi patru-şase linguriţe cu pulbere de frunze de sulfină, şase-opt ore, într-un sfert de litru de apă, după care filtraţi şi lăsaţi deoparte preparatul obţinut. Apoi opăriţi cu un sfert de litru de apă planta care v-a rămas după filtrare şi lăsaţi amestecul la răcit, după care strecuraţi. La final amestecaţi maceratul obţinut anterior cu această infuzie şi consumaţi produsul (denumit şi infuzie combinată) în reprize, pe parcursul unei zile. Procedeul e de durată, dar şi rezultatul, pe măsură.
Ajută la eliminarea surplusului de lichid
Infuzia combinată de sulfină e recomandată şi contra sperieturilor. Astfel, cine suferă de această problemă neplăcută e bine să ţină o cură timp de o lună, în care să bea zilnic un litru de infuzie, după care să facă o pauză de 10-15 zile şi să reia tratamentul. Sulfina are efecte uşor vasodilatatoare, ajută la eliminarea surplusului de lichid din organism, dar reduce şi tensiunea psihică, ce este unul dintre factorii cauzatori cei mai importanţi în hipertensiunea arterială. Infuzia este ideală şi în caz de tromboze, situaţie în care se administrează câte 750-1.000 ml pe zi, în cure de 21 de zile, urmate de 14 zile de pauză, după care tratamentul se poate relua. Pentru această problemă ar fi ideal să ţineţi cura vara ori atunci când hrana este mai săracă în legume şi fructe.
Tinctura reglează activitatea sistemului cardiovascular
Sulfina are proprietatea de a regla activitatea sistemului cardiovascular, fiind un excelent adjuvant contra hipertensiunii arteriale şi a ischemiei cardiace. Pentru rezolvarea acestor probleme se recomandă sub formă de tinctură, care se obţine astfel: se pun într-un borcan cu capac 20 de linguri cu pulbere de frunze de sulfină, peste care se adaugă două căni cu alcool alimentar de 50 de grade. Se închide borcanul ermetic şi se lasă la macerat într-un loc călduros. După două săptămâni se filtrează produsul şi se pune tinctura rezultată în sticluţe mici, închise la culoare. Se administrează de patru ori pe zi câte o linguriţă diluată în puţină apă, timp de o lună, după care urmează o săptămână de pauză, şi apoi tratamentul se poate relua. Rezultatele vor fi şi mai bune în afecţiunile cardiovasculare dacă veţi combina tinctura obţinută cu una de păducel şi de talpa-gâştei.
În amestec cu valeriana combate anxietatea
În caz de anxietate se face o cură cu infuzie combinată de sulfină, din care se bea câte o cană de patru ori pe zi. Cura durează o lună, maximum o lună şi jumătate, şi poate fi reluată după două săptămâni de pauză. Pentru eficientizarea tratamentului puteţi pune în doză şi 20-50 de picături de tinctură de valeriană, deoarece în această combinaţie diminuează intensitatea stărilor de teamă, ajută la îmbunătăţirea relaxării, previne şi combate tulburările fiziologice asociate anxietăţii, dar şi tulburările de ritm cardiac sau cele de tranzit intestinal...
Pont! O linguriţă cu pulbere de sulfină, luată de câte patru ori pe zi, e eficientă în caz de colită de fermentaţie ori balonare. Aceasta este utilă şi în cazul sindromului premenstrual, dacă e administrată cu şapte-zece zile înainte de declanşarea ciclului menstrual şi până în ultima zi a acestuia.
În caz de conjunctivită se pot pune comprese cu infuzie combinată pe pleoapele închise. Planta are efecte antiinflamatoare, reduce edemele oculare, calmează mâncărimile şi ajută la redarea aspectului normal al pleoapelor. Persoanele care suferă de gingivită pot face clătiri ale gurii cu infuzia amintită. Acestea vor ajuta la cicatrizarea rănilor şi previn sângerarea, reduc inflamaţia şi senzaţia de jenă produsă de infecţiile gingivale.
Atenţie! Sulfina poate da stări de ameţeală, vomă, dureri de cap, hemoragii nazale, somnolenţă. În cazuri rare, supradozarea, combinată cu o intoleranţă particulară a pacientului, poate da hepatită cu manifestări icterice.