Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

Formaţiuni osoase care apar şi se dezvoltă pe suprafaţa osului călcâiului, aşa-numiţii pinteni sunt, de fapt, depuneri de calciu în călcâie ce îngreunează mersul şi provoacă dureri mari la deplasare. Aplicate corect, tratamentele naturiste pot face adevărate minuni.

Hreanul ras, un adevărat leac
Unul dintre cele mai bune remedii păstrate din vechime este mămăliguţa preparată din făină de porumb peste care se adaugă un strat foarte subţire de tămâie. Alifia se pune pe o pânză, care se aplică pe locul dureros cât se poate de fierbinte (cât poate suporta corpul), apoi se acoperă cu un fular de lână. Tratamentul se recomandă a fi făcut seară de seară, până la dispariţia pintenilor. Remediul este foarte bun şi pentru ciocurile la coloana vertebrală. Pentru reducerea durerilor de călcâi provocate de pinteni se aplică seara hrean ras amestecat cu două-trei picături de petrol. Locul se acoperă cu un prosop, iar dimineaţa se unge cu alifie de gălbenele. Ideal pentru calmarea durerilor este şi usturoiul. Se zdrobeşte o căpăţână, apoi se amestecă însă cu puţin gaz şi se aplică pe zona dureroasă, fixându-se bine. La fel de eficace sunt şi fricţionările labei piciorului cu gaz timp de o săptămână. Efectul este uimitor.

Pont! Se recomandă un regim de detoxificare fără carne, cu legume, fructe şi cereale. Şi cataplasmele cu hrean ajută la eliminarea pintenilor.

Cojile de nuci calmează durerea
Un alt tratament benefic în vindecarea pintenilor la călcâi este ungerea locului bolnav cu un amestec format dintr-o căpăţână de usturoi pisată foarte bine şi iaurt. Ulterior se înveleşte cu un pansament şi se menţine toată noaptea. Este indicat ca dimineaţa locul să fie spălat cu apă călduţă. Tratamentul se face în cure de zece zile. Durerile puternice provocate de pinteni în călcâi cedează cu ajutorul cojilor de nuci. Tratamentul este foarte simplu, dar binefăcător: se fierb doi pumni cu coji de nuci în doi litri de apă. Când apa a scăzut la jumătate se introduc călcâiele. Tratamentul se face câteva zile la rând. Gazul amestecat cu o căpăţână de usturoi zdrobită înlătură, de asemenea, durerile. Compoziţia se aplică pe călcâi, se fixează cu leucoplast şi se încalţă apoi piciorul cu o şosetă de bumbac. La fel de bun pentru durerile cauzate de pinteni este şi gazul simplu. Se unge piciorul cu gaz, se înveleşte cu o bucată de blană şi se lasă peste noapte. Procedeul se repetă timp de o săptămână.

Ciocurile pe coloană trec cu alifie de sânziene

Indicată pentru tratamentul nodulilor la sân, a bolilor de piele, guşă, ulceraţii, cicatrice inestetice sau boli de piele canceroase, alifia de sânziene este şi un leac imbatabil în lupta cu ciocurile pe coloană. Mod de preparare: 20 g plantă uscată se mărunţesc fin şi se pun la macerat în 30 ml alcool etilic, într-un borcan închis ermetic, pentru 12 ore. Ulterior, se adaugă 200 ml ulei de măsline şi compoziţia se ţine pentru alte trei ore în bain-marie, amestecând din când în când. Se lasă trei zile, se strecoară, apoi se amestecă împreună cu 50 g ceară de albine şi se pune la fiert până se topeşte. Se păstrează la rece. Cu această compoziţie se fac fricţionări în fiecare seară pe întreaga coloană vertebrală.