de Cristina Cristache
Mangosteenul este un arbore tropical, originar din Indonezia. Mereu verde ca şi bradul, acesta rodeşte fructe comestibile cu coajă roşie şi miez parfumat. Sunt extrem de aromate, gustul lor fiind o combinaţie unică de lămâie şi piersică. În compoziţia lor chimică au fost descoperite numeroase principii active, care dau o valoroasă importanţă fitoterapeutică. Cel mai frecvent, compuşii fructelor de mangosteen sunt folosiţi în lupta cu diverşi agenţi patogeni care îmbolnăvesc organismul, precum virusurile şi bacteriile.
Luptă cu demenţa
În coaja fructelor au fost descoperiţi ştiinţific mulţi acizi fenolici şi taninuri care dau astringenţa de care este nevoie pentru a face faţă atacurilor virusurilor şi bacteriilor. Rodul arborelui conţine 46 de xanthone, dintr-un total de 200 existente. Acestea sunt substanţe antiinflamatorii care luptă împotriva multor agenţi patogeni, neutralizează radicalii liberi, reduc infecţiile, durerea şi febra. Acţiunea xanthonelor este completată de cea a protoantocianidinelor şi a catehinelor, care sunt răspunzătoare de efectul antioxidant. Această relaţie dintre cele două tipuri de principii active sprijină lupta împotriva declanşării afecţiunilor cardiace, a cancerului, a diabetului, a demenţei şi a paraliziei cerebrale.
Ţine departe parodontoza
Dacă luăm în considerare că digestia începe din cavitatea bucală, este bine să ştim că mangosteenul întăreşte ţesutul conjunctiv al alveolelor dentare, ceea ce ne va ţine departe de parodontoză şi gingivită. Fructul este ideal în combaterea diareii şi constipaţiei, deoarece contribuie la o bună funcţionare a intestinului gros. Este folosit în ulcer, pentru că grăbeşte vindecarea mucoasei gastrice, în refluxul gastroesofagian, deoarece normalizează cantitatea de acid, protejează esofagul şi pereţii stomacului, dar şi în boala Crohn, colite şi alte afecţiuni de origine inflamatorie ale tractului gastrointestinal. Consumul preventiv al fructelor de mangosteen asigură o bună digestie, creşte senzaţia de saţietate, ceea ce îl face folositor în curele de slăbire.
Util în boli respiratorii
Sucul este un tonic natural în boala Parkinson, în Alzheimer, migrene, depresii, îmbunătăţirea stării psihice, anxietate şi chiar demenţă, prin reducerea inflamaţiei care distruge masiv neuronii. În plus, fructul de mangosteen protejează muşchiul inimii şi menţine funcţionarea normală a sistemului vascular, fiind util în tromboze, arterioscleroză, nivel ridicat al colesterolului şi al trigliceridelor, dar şi pentru hipertensiune arterială, având acţiune vasorelaxantă. Astmul, gripa, febra şi infecţiile cu bacterii de tip Salmonela, Stafilococus aureus, Mycobacterium tuberculosis, inclusiv cele rezistente la antibiotice, virusuri, ciuperci, paraziţi, toate îşi pot găsi, de asemenea, alinarea cu acest remediu.
Prietenul diabeticilor
Tot cu ajutorul fructului de mangosteen se poate reduce nivelul glicemiei în diabetul de tip II, pentru că eficientizează acţiunea insulinei. Xanthonele conţinute de mangosteen sunt cele care i-au ajutat pe unii bolnavi să renunţe chiar la injectarea de insulină, dar şi să-şi menţină greutatea corporală, greu de păstrat în această maladie.
Bolnavii de glaucom şi cataractă se pot bucura şi ei de efectele benefice ale „copilului soarelui”, acesta contribuind la optimizarea activităţii cristalinului şi implicit a acuităţii vizuale.
Pont! Mangosteenul reduce inflamaţia, durerile şi deformarea încheieturilor în afecţiuni musculare şi articulare.
Face bine pielii
Fructul de mangosteen a fost utilizat de multe secole în medicina populară din Asia şi India. În ultimii 30 de ani, numeroşi cercetători l-au studiat şi au concluzionat că acest fruct are cea mai puternică acţiune antiinflamatorie dintre cele cunoscute până acum în lume. Astfel, este benefic în afecţiunile inflamatorii ale pielii, precum acneea şi furunculele. Mai mult, are efect antiîmbătrânire, prin stoparea distrugerii oxidative produsă de radicalii liberi şi prin asigurarea nutrienţilor necesari desfăşurării unei activităţi normale a organismului. De asemenea, el acţionează ca un antiseboreic şi antibacterian, fiind de folos şi celor care au psoriazis sau fac des dermatite. Sucul are efect antihistaminic, fiind util în alergii de tot felul.