de Dana Purgaru
Guta este o afecțiune dureroasă de natură reumatică, deseori ereditară. Este, de asemenea, cauzată de răceli, de consumarea alcoolului și a unei hrane necorespunzătoare. Din fericire, o tinctură și respectarea unui regim alimentar ameliorează simptomele.
Se poate folosi și sub formă de pudră
În cazul gutei, durerea este resimțită în special la degetele mari de la picioare, dar și în alte părți, și se manifestă prin junghiuri și degete umflate. O metodă bună de a scăpa de aceste neplăceri este să se prepare o tinctură de mărul-lupului, ce reprezintă un puternic medicament contra gutei. Se poate obține de la plafar, iar doza este de 15-20 de picături dizolvate în apă, care se beau de trei ori pe zi. Dacă este mai greu de găsit sub formă de tinctură, rădăcina transformată în pudră se poate infuza în apă caldă. Bolnavii de gută trebuie să știe că alcoolul este exclus, că zahărul se înlocuiește cu mierea, iar cartofii, carnea, grăsimile, fasolea și spanacul trebuie evitate pe cât posibil. Sunt recomandate fructele și legumele rădăcinoase, agrișele, căpșunile și lămâile.