de Dana Purgaru
Bamele sunt o specie de legume care, la noi, au o reputaţie destul de negativă, din cauză că, atunci când sunt gătite prea mult, seminţele lasă o substanţă vâscoasă.
Perfecte pentru cei care sunt la cură
Bama este o plantă tropicală, anuală, care poate ajunge până la 2 metri înălțime. Fructul este o capsulă verde, cu puf, cu lungimea de 8-20 cm și conține numeroase semințe rotunde, albe. Fructele trebuie culese necoapte, când au maximum 10 cm, şi pot fi consumate şi crude.
Bamele sunt sărace în calorii - o cană plină cu teci conține doar 33 de calorii - şi sunt pline de vitamine şi de minerale precum: A, C, acid folic, tiamină, calciu, zinc, fibre, riboflavină, betacaroten, potasiu, magneziu şi vitamina B6. Deoarece au mult acid folic, bamele sunt recomandate gravidelor.
Scad colesterolul
Aceste legume sunt bogate în fibre superioare, care ajută la stabilizarea glicemiei, micşorând rata la care zahărul este absorbit din tractul intestinal. Substanţa vâscoasă din bame scade nivelul de colesterol şi acidul din bilă, eliminând astfel toxinele, pentru că ficatul se filtrează. În plus, bamele au o uşoară acţiune laxativă şi curăţă intestinul gros.
Dacă sunt consumate o perioadă mai lungă, bamele au un puternic efect antioxidant şi antiinflamator, pentru că au multă vitamina C. Aşadar, sunt perfecte pentru dieta bolnavilor de ateroscleroză. În plus, elimină inflamaţia plămânilor, vă scapă de simptomele de intestin iritabil şi se pare că ar fi eficiente şi contra formării cataractei.
Mucilagiul, bun în caz de afecţiuni respiratorii
Conform unor studii efectuate asupra consumului de bame, s-a ajuns la concluzia că valoarea lor terapeutică este mult mai amplă. Practic, o dietă cu aceste legume scade riscul de infarct şi de accident cerebral, dar poate preveni şi unele forme de cancer, în special cel de colon. Datorită conţinutului ridicat de mucilagii, aceste legume au şi proprietăţi emoliente, fiind recomandate în afecţiuni respiratorii precum bronşite sau traheite.
PONT. Frunzele de bame pot fi folosite la îngroșarea supelor.