de Iulian D. Moleianu
Captalanul (Petasites Officinalis) se mai numeşte şi brusture dulce, fiind o prezenţă frecventă pe malurile pâraielor şi ale izvoarelor de munte. Are o frunză imensă de un verde închis, oarecum asemănătoare celei de brusture, dar rotunjită şi mult mai mare. Florile apar primăvara devreme şi au o culoare roşie sau alb-pătat, emanând un miros dulce, precum cel al mierii. Din nefericire, multe dintre proprietăţile acestei plante sunt probate empiric, efectele sale benefice nefiind probate, în mare parte, din punct de vedere farmacologic.
Petasina face minuni în situaţii critice
Captalanul este un excelent anticancerigen, antispasmodic puternic, astringent mediu, diuretic mediu-slab, emenagog mediu-slab, neurosedativ (în doze mari), reglator al tensiunii (studiile în macologice au pus în evidenţă acţiunea benefică a captalanului atât la hipertensivi, cât şi la hipotensivi), sudorific mediu-slab, vasodilatator mediu-slab şi vermifug uşor. De la captalan se folosesc frunzele, rădăcina şi florile, toate conţinând acelaşi principiu activ: petasina, cu efecte neuro-sedative, reglatoare ale activităţii nervoase şi cardiace miraculoase. Însă acest principiu activ nu explică până la capăt proprietăţile sale terapeutice, printre care se numără şi cele anticancerigene sau diuretice.
Alungă insomnia şi coşmarurile
Se administrează intern într-o mulţime de cazuri. Pentru insomnie şi coşmaruri se face un tratament sublingual cu pulbere. Pentru adulţi se administrează în doze de două linguriţe rase cu pulbere, cu patru ore înainte de culcare. Dacă pacienţii răspund greu la tratament, se poate administra şi în timpul zilei încă o dată, aceeaşi doză. În situaţii de afecţiuni respiratorii, precum astmul bronşic, tusea convulsivă, guturaiul sau catar bronşic, planta se foloseşte sub formă de pulbere sau macerată la rece. Prin efectul puternic antispasmodic, captalanul uşurează foarte mult afecţiunile manifestate prin tuse şi congestie. Bolile respiratorii cronice care se agravează în condiţii de tensiune psihică sunt ameliorate cel mai rapid.
Medicament pentru stările anxioase şi depresive
Atunci când vorbim despre stări anxioase, depresie sau despre atacuri de panică, este recomandat ca acest medicament natural miraculos să se asocieze cu o altă plantă puternic antidepresivă şi anxiolitică, precum sunătoarea. Se administrează cu o regularitate strictă, de patru ori pe zi, timp de mai multe săptămâni. Este recomandat ca plantele să se înghită cu lapte cald, dar numai după ce sunt ţinute puţin sub limbă. În situaţii de hiperexcitabilitate sau hiperemotivitate, planta se va ţine sub limbă minimum 20 de minute. În cazuri de hipertensiune, hipertensiune cu aspecte clinice aterosclerotice sau hipotensiune, se foloseşte o infuzie combinată. Efectul de reglare a tensiunii arteriale se simte cel mai pregnant la persoanele care se confruntă şi cu stări anxioase, insomnii sau cu stres accentuat.
Pe termen lung, elimină boala Basedow
Dacă pacientul suferă de hipertiroidie sau de boala Basedow, este bine să-i administraţi pulbere şi să facă gargară cu macerat. Efectele sunt remarcabile în condiţiile asocierii în proporţii egale cu sânzienele galbene şi cu traista-ciobanului, într-un tratament de lungă durată (aproximativ patru-şase luni).
Captalanul vă scapă şi de stări febrile neurovegetative (mai ales în cazul femeilor), dar numai atunci când este macerat la rece. Se administrează zilnic câte un litru de macerat şi veţi vedea că face minuni, aşa cum se întâmplă, spre exemplu, şi în cazurile curelor de lungă durată cu pulbere, recomandate în situaţii de nevroze vegetative, Maranon - Greene, sindrom neurodistonic (la tuberculoşi) şi ataxie vasomotorie Solis - Cohen. Pulberea are rol adjuvant, amplificând considerabil rezistenţa la stres şi la tensiune psihică. Ajută la vindecarea nevrozelor cardiovasculare, a ulcerului gastroduodenal şi a pavorului nocturn la copii, dar şi la eficientizarea tratamentului pentru reumatism şi artrită în cazul persoanelor în vârstă. Rădăcina şi partea aeriană ale captalanului mai sunt indicate în dischinezii biliare, colici biliare, renale şi intestinale, gută, răceală, guturai, catar bronşic, nevralgii, urinare dificilă, dureri musculare, tuse, laringo-bronşite, spasme gastrointestinale, spasme ale căilor urinare şi vaselor coronare.
Cataplasmele fac uitate plăgile
În plan extern, planta se foloseşte la tratarea plăgilor, ulceraţiilor, furunculelor, arsurilor, inflamaţiilor şi entorselor. În aceste situaţii, este recomandată folosirea captalanului sub formă de cataplasme cu frunze proaspete. Un aspect foarte important în tratamentul cu această plantă este faptul că nu se cunosc contraindicaţii ale sale.
Nu păstraţi pulberea mai mult de zece zile!
Pulberea de captalan se obţine măcinând fin cu râşniţa electrică de cafea, după care se cerne prin sita pentru făină albă. Se ia, de regulă, una-două linguriţe rase de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghite cu apă. Aceasta nu se păstrează mai mult de zece zile, deoarece i se alterează proprietăţile.
Pentru infuzie se ia o linguriţă cu părţi aeriene uscate şi mărunţite, se pune conţinutul în jumătate de cană (125 ml) cu apă şi se lasă la macerat opt ore, după care se filtrează. Maceratul se păstrează, iar planta rămasă se opăreşte cu încă jumătate de cană cu apă, după care se ţine la infuzat o jumătate de oră, se filtrează şi se lasă la răcit, iar în final se amestecă cele două extracte. Se consumă două-trei căni pe zi, pe stomacul gol. Maceratul la rece se obţine din două linguriţe cu pulberea plantei, care se lasă la macerat într-o cană cu apă timp de opt ore. După macerare se filtrează şi se beau pe stomacul gol două-trei căni pe zi. Maceratul pentru gargară se va prepara mai concentrat, dintr-o lingură cu pulbere la o cană cu apă.
În vechime, tămăduia până şi ciuma
Despre captalan se spunea încă de pe vremea străbunicilor noştri că are şi darul de a vindeca ciuma (numită şi pestă), de unde şi denumirea ştiinţifică de Petasites. La ora actuală, acest brusture este intens cercetat pentru excepţionalele sale efecte în tratamentul bolilor cardiovasculare, nervoase şi psihice, unde el singur poate da rezultate foarte bune. Însă captalanul, cu mirosul plăcut şi puternic, cu acţiunea sa blândă şi intensă, este şi o foarte bună plantă de amestec, potenţând - aşa cum vom vedea - acţiunea altor plante în tratamentul unor boli dintre cele mai diferite.