de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Plantă aromatică din familia leguminoaselor, schinduful este mai puțin popular decât alte plante, dar are un bun renume de vindecător, fiind utilizat împotriva unui număr semnificativ de afecțiuni.
Read more: Schinduful combate anorexiade Georgiana Mihalcea
Originar din bazinul mediteranean, ciulinul este folosit pentru combaterea tulburărilor digestive, a bolilor ficatului și vezicii biliare. Grecii observaseră deja potențialul său terapeutic și îl folosiseră în Antichitate pentru a trata tulburările hepatice. Suplimentele alimentare realizate pe baza acestei plante conțin silimarină, substanța sa activă. Ea este cea care îi oferă efectele terapeutice.
Read more: Ciulinul, aliatul unui ficat sănătosde Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Consumul regulat de căpșuni este mult mai mult decât un adevărat deliciu culinar - aceste fructe sunt pline de nutrienți care hrănesc și energizează organismul, prevenind instalarea multor boli.
Read more: Căpşunile menţin echilibrul electrolitic al organismuluide Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie
Considerat un adevărat aliment-minune, turmericul este cercetat în continuare de oamenii de știință, fiecare nouă descoperire extinzând renumele de vindecător al acestui condiment cu gust deosebit.
Read more: Turmericul blochează activitatea celulelor tumoralede Georgiana Mihalcea
Ganoderma lucidum, o ciupercă orientală cu o lungă istorie de utilizare în susținerea sănătății și longevității în China, Japonia și alte țări asiatice, este accesibilă de ceva timp și la noi în țară. Numele său originar, „lingzhi”, reprezintă o combinație de forță spirituală și esență a nemuririi, simbolizând succesul, bunăstarea, puterea divină și longevitatea. Doctorul Cristina Pavel (medalion), specialist în apifitoterapie, cu cabinetul pe strada C.A. Rosetti nr. 31, ne vorbește despre valoarea farmaceutică a Ganoderma lucidum și toate beneficiile pe care ni le aduc extractele realizate din această plantă.
Read more: Este supranumită „ciuperca nemuririi“ Fitoterapeut Pavel Cristina: „Ganoderma lucidum are acţiune...de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Pregătirea pielii pentru sezonul cald, care implică un plus de radiații ultraviolete, trebuie să înceapă cu creșterea consumului unuia dintre cei mai importanți furnizori de antioxidanți ai lumii vegetale: ceaiul verde.
Read more: Ceaiul verde previne fotokeratitade Georgiana Mihalcea
Rareori ne gândim la cactuși ca la niște plante medicinale! Adevărul este că există câteva specii comestibile și terapeutice din care se pot prepara sucuri sau suplimente alimentare. Sunt unele țări în care fructele sau tulpina sunt consumate proaspete sau ca ingrediente în salate ori alte feluri de mâncare, principalul beneficiu fiind scăderea în greutate, dar și a glicemiei. Cercetările experților au avut ca punct de plecare localnicii care consumă de secole anumite specii de plante suculente pentru a-și menține sănătatea.
Read more: Cactuşii topesc kilogramele în plusde Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie
Plantă medicinală cu renume bine consolidat, podbalul a revenit în prim-planul atenției oamenilor de știință și pacienților din întreaga lume, într-o epocă în care vindecătorii naturali sunt tot mai bine poziționați în lupta cu bolile, grație faptului că nu generează efecte secundare.
Read more: Podbalul remediază silicoza pulmonarăde Georgiana Mihalcea
De sute de ani, cimbrul face parte din viața de zi cu zi a omului, atât pentru utilizările sale culinare, cât și pentru beneficiile sale medicinale. De la tratamentul împotriva bronșitei până la ameliorarea anxietății, această plantă reprezintă un aliat de nădejde al sănătății noastre. Se consumă sub diferite forme și preparate: infuzii, uleiuri esențiale, siropuri și tincturi.
Read more: Cimbrul calmează durerile menstrualede Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie
Picante și exotice, caperele adaugă o notă încântătoare preparatelor italiene, iar din bucătăria peninsulară introducerea acestora în meniu s-a răspândit în toată lumea. În plus față de gustul lor unic, aceste boabe parfumate au și surprinzătoare beneficii pentru sănătate.
Read more: Caperele menţin densitatea osoasăde Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Merişoarele, cunoscute popular şi ca „insulină verde”, sunt consumate de cel puțin 400 de ani. Studii numeroase care au avut în centru proprietățile acestor fructe de excepție au descoperit noi direcții de terapie sau, după caz, au confirmat vechea tradiție de utilizare a unor roade care se dovedesc minunate pentru sănătatea umană.
Read more: Minunile naturii pentru sănătatea oamenilor Merişoarele tratează infecţiile tractului urinar