de Mariana Borloveanu
Rodiul (Punica granatum) este un arbore antic, sacru, despre care aflăm încă din Vechiul Testament și care își are originile în ținutul cuprins între Munţii Himalaya, nordul Indiei şi până în Iran. Rodiile (fructele de rodiu) au proprietăți antiinflamatoare, hipoglicemice, hemostatice, antioxidante, acționând favorabil în scăderea colesterolului și reducerea presiunii sangvine sistolice. Maica Varsanufia de la Nazaret mi-a mărturisit faptul că monahii din acele locuri binecuvântate folosesc rodiile în tratarea afecțiunilor cardiovasculare, a diabetului și a prevenirii Alzheimerului. Dar este important de știut că atât sucurile, cât și infuziile acționează benefic în ameliorarea mai multor afecțiuni. Rețetele pe care le-am aflat de la măicuța româncă din Țara Sfântă se pot face atât în locurile în care sunt plantații de rodiu, cât și la noi, folosind fructe din supermarketuri și din piețe.
Read more: Rodiile încetinesc îmbătrânirea celularăde Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Băutură delicioasă și foarte sănătoasă, ceaiul Rooibos crește constant în popularitate, grație faptului că nu conține cafeină și are un nivel mai echilibrat de compuși benefici pentru organism.
Read more: Ceaiul Rooibos creşte nivelul antioxidanţilor în organismde Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu
Adevărate vedete ale medicinei tradiționale asiatice, ciupercile Eryngii au dovedit, pe parcursul unor cercetări extinse, proprietăți remarcabile pentru sănătatea umană.
Read more: Ciupercile Eryngii reduc proliferarea celulelor cancerului de colonde Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
În ciuda unei îndelungate utilizări în gastronomia Americii de Sud, arahidele inca nu au fost studiate intens în trecut din perspectiva beneficiilor pentru sănătate. Dar, odată cercetările începute, aceste semințe de excepție au intrat direct în categoria superalimentelor.
Read more: Arahidele inca stimulează fluxul sangvin spre creierde Simona Soare şi Claudia Mîţoi
Cancerul este boala lumii moderne, care se instalează pe fondul alimentaţiei hiperprocesate şi hiperrafinate, stresului, mediului poluat, consumului de alcool, tutun, droguri, medicamente de sinteză. Toate acestea slăbesc capacitatea de apărare a sistemului imunitar şi îl fac incapabil să elimine celulele anormale, mutante, care își creează o reţea proprie vasculară şi se multiplică excesiv, ajungând să „cotropească” întregul organism. Care sunt remediile naturale recomandate în cancere, aflați de la onco-fitoterapeutul Ilona Tudor (foto; www.remediinaturale.ro).
Read more: Remedii din plante care luptă cu efectele devastatoare ale neoplasmelor Onco-fitoterapeut Ilona...de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu
Vedetă a medicinei Ayurveda, shikakai este o plantă puternică, folosită de generații pentru tratarea unor afecțiuni și care în prezent este studiată din perspectiva beneficiilor multiple pe care le aduce sănătății.
Read more: Shikakai „curăţă“ infecţiile gingivalede Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Cercetările oamenilor de știință au pus în evidență în nenumărate rânduri beneficiile extinse pentru sănătate ale măslinului. Arbore magnific, adevărată vedetă a stilului de viață mediteranean, care asigură o redutabilă longevitate, măslinul oferă oamenilor compuși extrem de importanți inclusiv prin intermediul frunzelor.
Read more: Frunzele de măslin îmbunătăţesc funcţionarea pancreasuluide Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Fruct tropical delicios, tamarindul provine din Africa, dar crește și în alte regiuni. Binecunoscut pentru utilizarea sa în mâncăruri asiatice sau mexicane, acest rod exotic al Soarelui aduce organismului o serie de beneficii importante.
Read more: Tamarindul reduce stresul oxidativ la nivelul ficatuluide Camelia Onciu
Mucuna pruriens, sau fasolea de catifea, este aliment tradițional în multe părți ale lumii, iar studii recente sugerează că această legumă poate ajuta la reducerea simptomelor bolii Parkinson și a infertilității la bărbați. De asemenea, este cercetată pentru ameliorarea depresiei, a somnului și a otrăvirii cu venin de șarpe.
Read more: Fasolea de catifea, plantă de folos în Parkinsonde Mariana Borloveanu
De la uleiurile esențiale de culoarea ambrei, foarte puternic aromate, până la bobițele alb-gălbui de tămâie frumos mirositoare, acestea toate sunt dar din darul magilor, tămăduind trupește și sufletește în egală măsură. Monahul Filotheos (medalion) din Țara Sfântă, un călugăr viețuitor în Pustiul Carantania, care pe când trăia în lume a fost medic într-un spital din Atena, mi-a povestit despre puterea vindecătoare a acestor sfințenii dăruite de Bunul Dumnezeu. Preparatele obținute din nard, smirnă și tămâie au o putere terapeutică despre care puțină lume știe. Câteva dintre acestea sunt darul nostru de Crăciun pentru toți cei aflați în suferință.
Read more: 3 leacuri biblice cu puteri vindecătoare Nardul, smirna şi tămâia magilorde Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Supranumită „mama tuturor cerealelor”, quinoa bifează la toate capitolele nutriționale și, în plus, este un adevărat susținător al unei vieți sănătoase, precum și un vindecător pe care oamenii îl apreciază de mii de ani. Cercetările moderne continuă să releve noi proprietăți ale faimoaselor boabe, tot mai populare și în România.
Read more: Quinoa tratează boala Chagas